Czy nietolerancja glutenu naprawdę dotyczy wielu osób? Oto co mówią naukowcy

Dieta bezglutenowa oraz produkty, które nie zawierają tego składnika zyskały ostatnio dużą popularność. Czy jednak nietolerancja glutenu faktycznie dotyczy bardzo wielu osób?

dieta bez glutenu.jpg

Czy nietolerancja glutenu naprawdę istnieje? Oto co mówią naukowcy

 

Nietolerancja glutenu, celiakia, dieta bezglutenowa - to hasła, które pojawiają się ostatnio bardzo często. Coraz więcej osób zaczyna zdawać sobie sprawę z tego, co każde z nich oznacza, jednak to prowadzi także do wielu nieporozumień.

Okazuje się jednak, że na nietolerancję glutenu wcale nie cierpi tak wiele osób jak mogłoby się wydawać. Naukowcy twierdzą, że prawdziwą nietolerancją na gluten wykazuje się około 1/3 osób, które się o to podejrzewają.

Zobacz też: CZY DIETA BEZGLUTENOWA MOŻE BYĆ SZKODLIWA? 

Przeprowadzono bowiem eksperyment i poproszono ochotników, by przez dwa tygodnie dodawali do swoich posiłków mąkę z napisem "A" i zaznaczali na odpowiedniej skali poziom nasilenia reakcji alergicznych. Po pierwszym etapie nastąpił tydzień przerwy, a uczestnicy badania otrzymali kolejny rodzaj mąki z napisem "B" i znów dodawali ją do swoich posiłków, a następnie zaznaczali dolegliwości na skali.

 

Na samym końcu poproszono, by każdy określił, który rodzaj mąki zawierał glutem, a który było go pozbawiony. Wyniki badań okazały się dość zaskakujące. Jedynie 1/3 uczestników dobrze zidentyfikowała mąkę zawierającą gluten. 

To pokazuje, że wiele osób, które uważają, że należą do grupy nietolerujących glutenu, tak naprawdę nie cierpią na ten problem. To nie oznacza, że osoby, które normalnie przyswajają gluten nie będą miały reakcji alergicznych po zjedzeniu produktów zawierających mąkę pszenną, czy żytnią.

Zobacz też: DIETA BEZGLUTENOWA POMAGA SCHUDNĄĆ, CZY TO TYLKO MIT? 

W produktach mącznych mogą być inne składniki, nie tylko gluten, które mogą wywoływać reakcje alergiczne.

Aby stwierdzić, czy faktycznie należymy do grupy osób nietolerujących gluten najlepiej wykonać specjalistyczne badania krwi, gdyż to własnie one mogą jednoznacznie stwierdzić, czy faktycznie tak jest - żaden inny test nie będzie w pełni miarodajny.

Zobacz też:

Źródło: Milionkobiet.pl

Foto: Shutterstock.com


Dodał(a): Paulina Lęcznar , Poniedziałek 07.09.2015 (aktualizacja: 2015-09-07)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (2)

Awatar
Natalka93
Jest wiele nietolerancji pokarmowych, choć to prawda, że alergia na gluten jest jedną z najbardziej uciążliwych. Dlatego też warto zrobić test na nietolerancję pokarmową
Dodano: 2017-09-09 10:21:03 Zgłoś nadużycie
Anonim
jeżeli chodzi o dietę bezglutenową to faktycznie taka moda przyszła z zachodu, ale trochę dzięki temu osoby, które z powodów zdrowotnych muszą być na restrykcyjnej diecie bezglutenowej mają choć trochę łatwiej. Np. przy celiakii szkodzą nawet śladowe ilości glutenu i mogą powodować poważne problemy zdrowotne. I trzeba wziąć też pod uwagę, że wiele osób z nietolerancją glutenu nie wie o tym, że jest chora, więc może być tak, że taka osoba przejdzie na dietę bezglutenową i nagle okazuje się, że rzeczywiście zaczyna mniej chorować i lepiej się czuć. U trochę mnie tak było - wyłączyłam gluten przy okazji innej diety i tym sposobem odkryłam, że coś może być na rzeczy. Szkoda tylko, że potrzebowałam kilku kolejnych lat, aby lekarze dokładnie zdiagnozowali o co chodzi. Polecam trochę poczytać o celiakii http://www.biomedical.pl/dieta/celiakia-czym-jest-i-w-jaki-sposob-ja-rozpoznac-4679.html zanim zacznie się zupełnie krytykować dietę bezglutenową.
Druga kwestia, że produkty bezglutenowe są kosmicznie drogie, i jako osoba cierpiąca na celiakię mam nadzieję, że dzięki popularności tej diety zaczną tanieć. Bo czasem niektóre produkty są nawet kilka razy droższe, bo są bezglutenowe :/
Dodano: 2015-09-13 13:01:56 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×