Czym jest quinoa, czyli komosa ryżowa i jakie ma właściwości?

Na naszych talerzach coraz częściej pojawiają się smakołyki z dalekich zakątków świata, w tym quinoa, czyli komosa ryżowa. Czym tak naprawdę jest ten produkt?

quinoa.jpg

Czym jest quinoa, czyli komosa ryżowa i jakie ma właściwości?

 

Do naszych kuchni trafia coraz więcej nieznanych i egzotycznych produktów. Przede wszystkim dzięki temu, że znacznie łatwiej je kupić, a ich cena już nie jest aż tak wygórowana. 

Jednym z takich produktów, do którego powoli zaczynamy się wszyscy przekonywać jest właśnie komosa ryżowa, nosząca także nazwę quinoa. Co to takiego?

Komosa przywędrowała do nas z Ameryki Południowej. Należy do roślin, jednak przez swój kształt i fakturę często mylona jest ze zbożem, dlatego zalicza się ją do grupy tak zwanych pseudozbóż. Jej smak jest bardzo interesujący, dlatego coraz częściej interesują się nią wszyscy miłośnicy zdrowej kuchni.

 

Quinoa to świetne źródło białka roślinnego o wysokiej jakości, dlatego powinny po nią sięgać szczególnie wegetarianie i weganie. Oprócz tego ma w sobie cały komplet aminokwasów, których każdy z nas potrzebuje dostarczać do organizmu każdego dnia.

Zobacz też: SAŁATKA Z QUINOA, CZYLI KOMOSĄ RYŻOWĄ 

Po komosę powinny sięgać także dzieci, gdyż ma ona właściwości stymulujące hormon wzrostu, pomaga przyswoić dostarczony do organizmu wapń i bogata jest w wiele witamin niezbędnych do prawidłowego rozwoju.

Roślina ta ma w sobie także melatoninę, która pozytywnie wpływa na wygląd naszych włosów oraz kondycję skóry, dlatego powinna się ona znaleźć w menu osób, które dbają nie tylko o szczupłą sylwetkę, ale także o piękny, zdrowy wygląd.

Jak zatem widać komosa ryżowa z pewnością zasługuje na to, by znaleźć się na naszych talerzach. Pozostaje więc życzyć smacznego! 

Zobacz też:

Źródło: Milionkobiet.pl

Foto: Shutterstock.com


Dodał(a): Paulina Lęcznar , Wtorek 17.03.2015 (aktualizacja: 2015-03-17)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×