Czym zastąpić cukier?

Kto z nas nie lubi słodyczy? Zapewne garstka. Niestety cukier nie dość, że przyczynia się do dodatkowych kilogramów, to także pogarsza nasze zdrowie. Zobaczcie, czym możecie go zastąpić.

Czym zastąpić cukier?

Czym zastąpić cukier?


Cukier dodaje nam sił życiowych i często po niego sięgamy, kiedy czujemy wyraźny brak energii, lecz musimy pamiętać, że niezwykle łatwo się od niego uzależnić, a jego nadmiar prowadzi do otyłości, anemii, cukrzycy, próchnicy, chorób serca, problemów z menstruacją i wielu innych.

Czym możemy zastąpić cukier?

Miód - co prawda jest przetworzony przez pszczoły i ma więcej kalorii od cukru, jednak zawiera także minerały i enzymy, które nie zaburzają funkcjonowania organizmu w tak znaczący sposób jak cukier.

Syrop klonowy - pobierany jest z pnia klonu i ma słodkawy smak. Zawiera wapń, magnez, potas, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Ponadto ma on mniej kalorii od miodu i cukru.

Syrop z agawy
- posiada w swoim składzie fruktozę, która jest dużo wolniej przyswajana przez organizm od np. glukozy, a także inulinę, będącą probiotykiem. Dodatkowo syrop ten ma niski indeks glikemiczny.

Syrop daktylowy - znajdziemy w nim wszystkie właściwości, które znajdują się także w daktylach. W ich składzie obok cukru znajdziemy witaminy, żelazo, wapń, fosfor, karoten, tłuszcze i białka. Możemy go stosować zarówno do codziennego słodzenia napojów, jak też do przygotowywania deserów.

Jeżeli naszą największą zmorą są słodkie przekąski, warto zmienić je na te zawierające naturalny cukier, czyli owoce suszone lub świeże. Do najczęściej wybieranych należą rodzynki, daktyle, śliwki, żurawina, czy jabłka. Warto zaznaczyć, że zawierają one także wiele błonnika, który doskonale wpływa na perystaltykę jelit i mogą być dodawane do wielu ciast.

Czym Wy zastępujecie cukier?


Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Shutterstock


Dodał(a): Agnieszka Pulikowska , Piątek 28.02.2014 (aktualizacja: 2014-02-28)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×