Czym zastąpić cukier, żeby nadal było słodko? Nie tylko syropy

Kilka zamienników cukru, które warto wypróbować.

zamienniki-cukru.jpgO szkodliwości cukru wiadomo nie od dziś - nie dość, że dodaje nam kilogramów, psuje zęby to jeszcze źle wpływa na nasze serce i powoduje kilka innych chorób. Czym jednak byłoby życie bez uwielbianego przez wielu słodzidła, które polepsza smak i sprawia, że moglibyśmy jeść rzeczy z jego dodatkiem bez przerwy (uzależniające właściwości cukru też zostały potwierdzone)?  

Istnieją sposoby, jak zrezygnować z cukru, a nadal jeść słodko i smacznie. Zobaczcie, jakie są zamienniki cukru - co i do czego możecie użyć, żeby zastąpić cukier, a jednocześnie nadal móc delektować się słodkim smakiem ulubionych deserów, ciast czy innych łakoci.

 Zobacz także: Dieta owocowa - wszystko, co chciałybyście o niej wiedzieć

Czym zastąpić cukier? Oto kilka zamienników:

  • stewia - wystarczy odrobina sproszkowanych liści tej rośliny, by poczuć słodki smak (stewia jest ok. 250 razy słodsza niż cukier!). W przeciwieństwie do cukru, zupełnie nie zawiera kalorii. Polecamy ją do słodzenia napojów (np. kawy, herbaty).

  • miód - znane słodzidło, słodsze niż cukier, ale za to ma więcej witamin. 

  • melasa - to ciemny, gęsty syrop, prawdziwa bomba witaminowa. Polecamy ją do słodzenia wypieków, deserów i napojów.

  • syrop klonowy - ma mniej kalorii niż miód i cukier. Zawiera wapń, magnez, potas, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy.
  • syrop daktylowy - zawiera potas, żelazo, magnez i witaminy z grupy B. Nadaje się jako dodatek do ciast i deserów. 

  • suszone owoce - zaspokajają apetyt na słodycze a do tego są zdrowe - to istne źródło błonnika. Można je dodać do ciasta zamiast cukru lub do deserów (np. posiekane czy zblendowane na drobno). 

Zobacz także: Domowe batoniki musli - przepis bez cukru

Minusem zamienników cukru jest to, że - w przeciwieństwie do cukru - nie wszystkie z nich znajdziecie w zwykłym sklepie osiedlowym, a nawet w markecie (szukajcie w działach ze zdrową żywnością). Zamienniki cukru są też przeważnie droższe niż cukier, ale często - tylko z pozoru, bo są słodsze niż cukier i starczą wam na dłużej.

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Shutterstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Wtorek 11.08.2015 (aktualizacja: 2015-08-11)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×
  • Czym zastąpić cukier?

    Czym zastąpić cukier?

    Kto z nas nie lubi słodyczy? Zapewne garstka. Niestety cukier nie dość, że przyczynia się do dodatkowych kilogramów, to także pogarsza nasze zdrowie. Zobaczcie, czym możecie go zastąpić. czytaj więcej