Czym zastąpić mięso?

Od kilku miesięcy całkowicie zrezygnowałam z jedzenia mięsa. Jednak nie mam zbytnio pomysłu, czym mogę go zastąpić. Bardzo proszę o pomoc.

zamiast mięsa

Jeśli jest Pani semiwegetarianką, tzn. zrezygnowała Pani tylko z mięsa, może Pani spożywać różne gatunki
ryb, jaja oraz nabiał. Jeśli natomiast całkowicie zrezygnowała Pani z produktów zwierzęcych, mogę polecić kilka wartościowych i smacznych produktów, które warto włączyć do diety i wcale nie będą to tylko sojowe zamienniki mięsa.

Zachęcam do wypróbowania nasion innych roślin strączkowych jak soczewica, fasola, groch, bób czy
ciecierzyca. Większość z nich wymaga długiego moczenia i gotowania przed przyrządzeniem, ale np. soczewicę
przygotowuje się bardzo szybko, natomiast ciecierzycę czy fasolę można kupić już namoczoną, gotową do
spożycia. Tymi produktami można z powodzeniem zastępować mięso w różnych daniach – farszach do pierogów,
kotletach, gulaszach czy zupach.

Czym zastąpić wędliny i sery? Do kanapek świetnie pasują pasztety czy  pasty zrobione z nasion roślin strączkowych – wystarczy zmiksować ugotowane nasiona z odrobiną przypraw i oliwy i gotowe! Dla wzbogacenia diety w białko warto dodawać np. do sałatek, surówek czy twarożków kiełki sojowe lub z innych nasion roślin strączkowych.



 Ekspert Kalorynka.pl: Aneta Książek, dietetyk

Dodał(a): Karolina Kawecka , Środa 20.06.2012 (aktualizacja: 2012-06-20)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×