Dieta a kamica żółciowa

Choruję na kamicę żółciową. Czy może mi Pani doradzić, jaką dietę powinnam stosować?

Dieta a kamica żółciowa

Dieta w kamicy żółciowej powinna być łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (do max 50g na dobę). Polega ona na wyłączeniu produktów tłustych trudno strawnych, długo zalegających w żołądku, wzdymających, ostro przyprawionych. Przeciwwskazane będą więc: smalec, słonina, margaryny utwardzane, tłuste mięsa, wędliny, tłusty nabiał, żółtko jaja, tłuste sosy na bazie majonezu, śmietany, warzywa kapustne, nasiona roślin strączkowych, tłuste ciasta, torty, desery, słodycze, ostre przyprawy.

Zalecany tłuszcz to oleje roślinne (słonecznikowy, sojowy, rzepakowy, oliwa z oliwek) spożywane na surowo, czyli np. jako dodatek do surówek. Dieta powinna zawierać pokarmy bogate w błonnik pokarmowy, aby pobudzać pasaż jelitowy. Zaleca się jedzenie surówek ze świeżych warzyw, z dodatkiem otrąb, zarodków pszennych. Dodatkowo proszę zwracać uwagę na obecność antyoksydantów w pożywieniu, czyli witaminy C, E, beta-karotenu, cynk, selen, polifenole. Związki te występują głównie w warzywach, owocach, olejach roślinnych, produktach zbożowych z niepełnego przemiału.



Ekspert Kalorynka.pl: Iwona Bondaruk, dietetyk

Dodał(a): Karolina Kawecka , Wtorek 24.07.2012 (aktualizacja: 2012-07-23)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×