Dietetyczne właściwości malin

Soczyste, pięknie pachnące maliny, to owoce pełne witamin i właściwości odżywczych, które mają bardzo pozytywny wpływ na organizm.

maliny

dietetyczne właściwości malin

Maliny są źródłem polifenoli, witaminy C oraz kwasu foliowego, które są dla organizmu przeciwutleniaczami. Owoce te mają właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, a także ze względu na zawartość kwasu elagowego, charakteryzującego się właściwościami antybakteryjnymi, wspomagają leczenie przeziębień. Znane jest również ich działanie uspokajające, przeciwbólowe i obniżające ciśnienie krwi. Maliny, dzięki właściwościom rozkurczowym łagodzą także bóle menstruacyjne oraz obniżają gorączkę. Owoce te oczyszczają także organizm, poprawiając trawienie i ogólne samopoczucie.


Przeczytaj również:

Winogrona - naturalny antybiotyk

Pozytywne właściwości granatu

Pozytywne właściwości awokado




Dodał(a): Karolina Kawecka , Środa 20.06.2012 (aktualizacja: 2012-06-20)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×
  • Jak nie przytyć przez święta?

    Jak nie przytyć przez święta?

    Nie możecie się doczekać świąt, a z drugiej strony obawiacie się, że przybędzie wam w boczkach? Sprawdźcie, jak nie przytyć w święta. Przedstawiamy wam triki, które warto zastosować. czytaj więcej

  • Suplementy diety

    Suplementy diety

    Słyszałam od znajomej, że podczas diety niskokalorycznej trzeba koniecznie pić jakieś witaminy, które odżywią organizm? Jeśli to prawda, chciałabym się dowiedzieć, jakie konkretnie mają… czytaj więcej