Duński stół

Dieta kopenhaska (trzynastodniowa), to niezwykle wymagająca i restrykcyjna kuracja odchudzająca.

ryba z sałatą

Dieta kopenhaska


Okres trwania: trzynaście dni

Dla kogo? dla osób młodych oraz w średnim wieku, zmagających się ze znaczącą nadwagą, które nie mają
poważnych problemów zdrowotnych.

Średni spadek wagi ciała: przy rygorystycznym stosowaniu się do zasad proponowanych w jadłospisie  od 4 do
8 kg

Cechy charakterystyczne:

- dieta eliminuje z posiłków węglowodany i tłuszcze

- określony jadłospis, składający się z trzech posiłków dziennie, wykluczający odstępstwa od diety

- kurację można przeprowadzić raz na dwa lata

- w czasie trwania diety nie można rzuć gumy do żucia

- wykluczenie przypraw z jadłospisu

Produkty, na których bazuje jadłospis: kawa, jajka, befsztyk wołowy, sałata, szynka, jogurt naturalny,
marchewka, owoce, grillowana pierś z kurczaka, szpinak, gotowana ryba

Skutki uboczne: dieta znacznie osłabia organizm, może powodować omdlenia, wypadanie włosów, problemy z
paznokciami i cerą

Przeciwwskazania: dieta kopenhaska ze względu na radykalne ograniczenie produktów spożywczych może być
szkodliwa dla zdrowia. Kuracji nie zaleca się osobom dojrzewającym,sportowcom lub osobom wykonującym pracę
o intensywnym charakterze, gdyż nie dostarcza wystarczających ilości energii i może mieć negatywny wpływ
na organizm.


Rozwiąż quiz o diecie kopenhaskiej!


Źródło: kopenhaska.eu

Dodał(a): Karolina Kawecka , Poniedziałek 25.06.2012 (aktualizacja: 2012-06-22)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×