Dlaczego warto jeść 12 migdałów dziennie?

Sprawdźcie zanim zabierzecie się za przygotowywanie i jedzenie świątecznych przysmaków.

dlaczego-warto-jesc-migdaly.jpgJeśli macie wpływ na skład i rodzaj potraw, które znajdą się na waszych wigilijnych i świątecznych stołach, to uwzględnijcie w swoim bożonarodzeniowym menu także migdały. Postarajcie się, by znalazły się w formie zdrowej przekąski lub jako dodatek do jakiegoś ciasta czy innego deseru. 

 Zobacz także: Dlaczego warto pić sok z rokitnika?

Okazuje się bowiem, że jedzenie migdałów może wyjść Wam na zdrowie. Niedawno w Nowym Jorku przeprowadzono eksperyment, który to tylko potwierdził. W badaniu, które zorganizowali naukowcy z Uniwersytetu na Florydzie wzięło udział 29 par rodziców z dziećmi, spośród których największą grupę stanowiły matki, które nie ukończyły jeszcze 35 roku życia i ich dzieci w wieku 3-6 lat. 

Zobacz także: Jak jeść figi?

Uczestnicy badania musieli przez 2 tygodnie dzień w dzień jeść po 14 gram migdałów (zwykle to tyle co 12 migdałów). Dzieciom pozwolono jeść je w formie migdałowego masła, rodzice jedli migdały w całości. Analizowano dokładny jadłospis każdego z badanych, to, co zjedli w ciągu dnia, co udało się dzięki specjalistycznym aplikacjom.

Okazało się, że jedzenie 14 gram migdałów dziennie doprowadziło do tego, że uczestnicy badania chętniej sięgali po produkty bogate w białko - zarówno to pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego, za to rzadziej zdarzało im się jeść produkty, które zawierały puste kalorie. Migdały przyczyniły się też do tego, że dieta uczestników badania była bogatsza w witaminę E i magnez.

Zobacz także: Jakie są odchudzające owoce i warzywa?

Źródło: MilionKobiet.pl, zeenews.india.com
Foto: Thinkstock

Dodał(a): Karolina Zdunowska , Środa 23.12.2015 (aktualizacja: 2015-12-23)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×