Dlaczego warto jeść jarmuż?

Jarmuż jest jedną z najstarszych znanych odmian dzikiej kapusty. Jest bogaty w witaminę C, K, wapń. Posiada również właściwości przeciwzapalne oraz silne przeciwutleniacze. Sprawdzi się idealnie jako zdrowe uzupełnienie jesiennych posiłków!

Dlaczego warto jeść jarmuż?

Dlaczego warto jeść jarmuż?




Jeżeli do tej pory nie miałaś okazji do spróbowania tego warzywa, najwyższy czas to nadrobić. Oprócz tego, że jarmuż jest bardzo smaczny i można go podawać na wiele różnych sposobów, jest on bardzo zdrowy i korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Ze względu na dużą zawartość żelaza, zalecany jest szczególnie osobom, które mają problemy z jego niedoborem.

Kliknij i dowiedz się, jakie po jakie zdrowe przekąski powinnaś sięgnąć między posiłkami!

Jarmuż jest bardzo chętnie jadany w Holandii, Brazylii oraz w Portugalii. Przekonały się do niego również kraje południowo-wchodniej Afryki. Najczęściej jarmuż podawany jest razem z orzechami ziemnymi oraz mlekiem kokosowym, lub ryżem oraz kaszą kukurydzianą.

Kliknij i poznaj regulujące działanie błonnika!


Dlaczego warto jeść jarmuż?

Dlaczego warto jeść jarmuż?



Przepis na zapiekankę z jarmużu


Składniki:

- 0,5 kg jarmużu

- ząbek czosnku

- jedna cebula

- pół szklanki gęstej śmietany

- 20 dag sera białego

- garść orzechów pistacjowych

- przyprawy: sól, gałka muszkatołowa, sproszkowana pikantna papryka

- łyżka oleju

- 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny


Przygotowanie:

Jarmuż umyj, pamiętając, aby z każdego liścia usunąć szypułki. W rondelku rozgrzej olej, a następnie wrzuć do niego posiekaną na drobno cebulę oraz czosnek. Po kilku minutach dodaj jarmuż i dolej do rondelka trochę wody. Całość gotuj przez około 40 minut. Na koniec gotowania dodaj przyprawy oraz sok z cytryny. Odstaw na około godzinę do wystygnięcia. Po tym czasie dodaj do ugotowanej mieszanki twaróg oraz śmietanę, orzechy pistacjowe. Dopraw do smaku przyprawami. Tak przygotowaną masę wyłóż do żaroodpornego naczynia do pieczenia i piecz przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.


Kliknij i przekonaj się, ile tak naprawdę kalorii ma alkohol!



Dlaczego warto jeść jarmuż?

Dlaczego warto jeść jarmuż?




Opracowanie: Emilia Czaczkowska-Bołtromiuk

Źródło: MilionKobiet.pl

Foto: Thinkstock



Dodał(a): Emilia Czaczkowska-Bołtromiuk , Czwartek 15.11.2012 (aktualizacja: 2012-11-14)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
dariaewaagata
Ciekawy przepis, muszę się rozejrzeć w sklepie za składnikami do jego wykonania :)
Dodano: 2013-02-10 16:52:47 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×