Dlaczego warto jeść kasztany?

Choć jedzenie kasztanów kojarzy nam się głównie z Francją, to jednak coraz śmielej sięgamy po nie także w Polsce. Czy warto? Mamy dla was informacje o ich wartościach.

Dlaczego warto jeść kasztany?

W Polsce kasztany nie są najbardziej popularnym przysmakiem. Jednak nie zawsze tak było. W XIX wieku, Lucyna Ćwierczakiewiczowa, słynna autorka książek kucharskich podawała przepisy z wykorzystaniem kasztanów. Po niej popularyzowała je również Maria Disslowa. W przedwojennej Polsce kasztany były bardzo popularne i występowały wówczas częściej pod nazwą "marrony". Z języka francuskiego marron to właśnie jedna z odmian kasztana jadalnego.

Czy warto po nie sięgać? Poznajcie właściwości kasztanów.


Kasztany jadalne wzmacniają odporność organizmu i przeciwdziałają infekcjom. Ponadto są bardzo bogate w skrobię, która przy obróbce termicznej zamienia się w cukier złożony (wolno przyswajany przez organizm). Zawierają w sobie również błonnik pokarmowy, dzięki któremu dodatnio wpływają na perystaltykę jelit.

Nie brakuje im też białka i tłuszczu, a 2/3 wszystkich tłuszczy zawartych w nich to tłuszcze nienasycone, wskazane przy zwalczaniu chorób serca i krążenia.

Ponadto znajdziemy w nich kwas jabłkowy, lecytynę, magnez, żelazo, potas i witaminy B1, B2 oraz E, witaminę młodości. Bardzo ważną informacją jest to, że kasztany jadalne są całkowicie pozbawione glutenu i mogą być spożywane także przez osoby chore na celiakię.


Kogo przekonałyśmy do jedzenia kasztanów?



Zobaczcie także:



Źródło: PizzaPortal.pl
Foto: Shutterstock


Dodał(a): Agnieszka Pulikowska , Czwartek 08.10.2015 (aktualizacja: 2015-10-08)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Anonim
a gdzie takie kasztany można dostać , w sklepach nie widziałam
Dodano: 2015-10-08 17:22:57 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×