Domowe przetwory

Pełnia lata - na placach i straganach dominują sezonowe owoce i warzywa. Nie damy rady uzupełnić zapasów witamin na cały rok...Ale gdyby tak zamknąć te witaminy w słoiku i w środku zimy wspomagać swój organizm pysznymi owocami? Zrobienie dżemu w domu wcale nie jest takie trudne!

Domowe przetwory

Domowe przetwory

Świeże sezonowe owoce to skarb składników odżywczych, których  nie da się niczym zastąpić. Niestety sezon trwa krótko, ale można czar smaku i witamin zatrzymać na dłużej – wystarczy zrobić zapasy w postaci dżemów! A najlepiej tych robionych w domu, to nic trudnego. 

Wybierając owoce na dżem trzeba wybrać te dojrzałe, nieuszkodzone i niezepsute. Wystarczy je umyć i delikatnie osuszyć, żeby zapobiec pojawiania się pleśni. Słoiki, w których zamierzamy przechowywać nasze wyroby musi umyć i wyparzyć, a następnie najlepiej wyprażyć w piekarniku (30 minut w 140 stopniach). Następnie zagotowujemy owoce z cukrem żelującym w proporcji 1 kg owoców – 1 kg cukru. W sklepach jest dostępnych wiele rodzajów cukrów żelujących – na pewno coś dla siebie wybierzesz. 

Postępując wg instrukcji dołączonej do opakowania, gotujesz owoce, a następnie przelewasz je do słoików i szczelnie zamykasz. I gotowe - pyszne dżemy z owoców sezonowych, w których nie ma chemii, a co więcej takie przetwory naprawdę lepiej smakują – przecież zrobiłaś je sama! Do dzieła!

">Źródło: MilionKobiet.pl

Przeczytaj również: 

Pij z głową 

5 zasad wyboru parówek 

Mit kalorycznych ziemniaków 


Dodał(a): Ewa Nenko , Piątek 10.08.2012 (aktualizacja: 2012-08-22)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×