Glutaminian sodu powoduje tycie?

Mój mąż straszy mnie glutaminianem sodu, który podobno przyśpiesza tycie. Czy naprawdę aż tak zagraża on mojej figurze?

glutaminian sodu

Glutaminian sodu jest popularnym wzmacniaczem smaku wszelkich kostek rosołowych, mieszanek przyprawowych czy dań azjatyckich. Nadaje on potrawom charakterystyczny smak "umami". Glutaminian sodu nie jest substancją obojętną dla naszego organizmu, szczególnie w większych ilościach, które mogą wywołać objawy takie jak bóle głowy i klatki piersiowej oraz nasilone pocenie się. Dolegliwości te nazywamy "syndromem chińskiej restauracji". Dla osób odchudzających się ważne jest to, że glutaminian sodu wzmaga apetyt, a poza tym uzależniamy się od jego smaku co na pewno będzie nam utrudniać odchudzanie się. Oczywiście nie trzeba załamywać rąk jeśli raz na jakiś czas zjemy zupę na kostce albo zjemy "chińszczyznę", jednak jeśli używamy kostek i gotowych mieszanek przyprawowych praktycznie codziennie lepiej się zastanowić nad zamianą tych produktów na zwykłe przyprawy czy świeże zioła. Szczególnie polecam lubczyk, który świetnie poprawia smak wszelkich zup. Jeśli mamy mało czasu, a chcemy, żeby zupa była pyszna możemy ją ugotować z dodatkiem warzyw mrożonych, a kiedy mamy więcej czasu użyjmy świeżych. 


Ekspert Kalorynka.pl: Aneta Książek, dietetyk


Dodał(a): Karolina Kawecka , Czwartek 28.06.2012 (aktualizacja: 2012-06-28)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×