Granat - co to za owoc, jak go jeść?

Kilka najważniejszych informacji dotyczących tego bombowego owocu!

owoc-granatu-jak-jesc.jpgGranat to owoc, z którym warto nawiązać dłuższą przyjaźń - szczególnie jeśli wierzycie w zabobony. W starożytności bowiem uznawano ten owoc za symbol płodności i miłości. Coś z tego pozostało do dziś - uchodzi bowiem za silny afrodyzjak!  

Ojczyzną granatu jest Persja i Mezopotamia, ale dziś występuje naprawdę w wielu miejscach na świecie, wszędzie tam gdzie jest upalnie - m.in. w Afryce, Indiach, Malezji, południowej Europie i Kaliforni. W Polsce, rzecz jasna, nie znajdziecie rodzimej hodowli tych owoców. Granaty przybywają do nas głównie z Hiszpanii, Turcji i innych cieplejszych europejskich krajów. Sezon na granaty przypada na jesień - głównie listopad. Później także można znaleźć je w sklepach, ale nie są już tak soczyste i ich wybór jest znacznie mniejszy. 

 Zobacz także: Dlaczego warto pić sok z rokitnika?

Zobaczcie, jak wybrać najlepszy granat spośród kilku dostępnych w sklepie, dlaczego warto go jeść, jak się do tego jedzenia zabrać i w towarzystwie jakich innych produktów powinien smakować najlepiej. 

1. DLACZEGO WARTO JEŚĆ OWOC GRANATU?

Poza tym, że granat to owoc-ciekawostka, który dobrze smakuje i ładnie wygląda, to jeszcze ma kilka właściwości odżywczych. Przede wszystkim zawiera polifenole, które hamują powstawanie wolnych rodników i usuwają te już utworzone. Do tego jest też bogaty w witaminy - C i E, selen, miedź, cynk i potas. 

Granaty powinny włączyć do swojej diety osoby, które mają problemy trawienne i chorobę wieńcową, kobiety, których miesiączki są bolesne i mężczyźni, którzy chorują na raka prostaty i/lub mają problem z erekcją. 

Zobacz także: Jak jeść figi?

2. JAK WYBRAĆ NAJLEPSZY GRANAT?

Jeśli natkniecie się w sklepie na wiele owoców tego gatunku, wybieracie takie granaty, które przy delikatnym ściśnięciu wydają dźwięk, a do tego są dość ciężkie, mają jednolity kolor i gładką, lśniącą skórkę. 

3. JAK JEŚĆ GRANAT?

Granat nadaje się do jedzenia po obraniu. Po zakupie umyj owoce, wytrzyj do sucha i przetnij nożem na pół. Nad miseczką przytrzymuj jedną połówkę granatu, ziarnkami do dołu i z drugiej strony uderzając energicznie łyżeczką w owoc "wybijaj" ziarenka. Powinny spadać prosto do miski. Tak samo postępuj w przypadku drugiej połówki. Jadalne są tylko ziarnka granatu. Legenda mówi, że jest ich dokładnie 613 w każdym owocu. Możesz to sprawdzić!

Jeśli często jesz granaty, może ciekawym pomysłem jest obieraczka do tych owoców? W sklepach pojawiły się specjalne urządzenia, dzięki którym można szybko zebrać wszystkie ziarenka. 

Granaty mają orzeźwiający, lekko kwaskowaty smak, dlatego mogą być dobrym dodatkiem do deserów (np. lodów), sałatek czy mięs. Można też z granatów wycisnąć sok, a nawet zrobić wino. 

Zobacz także: Jakie są odchudzające owoce i warzywa?

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Poniedziałek 21.12.2015 (aktualizacja: 2015-12-21)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×