Gujawa - co to za owoc, jak go jeść?

Wszystko, co powinnyście wiedzieć zanim sięgniecie po ten owoc.

gujawa-dlaczego-warto-ja-jesc.jpgGujawa nazywana jest także gruszlą, guawą, gojawą i psydią. To ciekawy owoc, wyglądem przypominający gruszkę lub jabłko. Występuje w wielu odmianach, króre różnią się między sobą i kolorem, i kształtem, dlatego trudno pisać o charakterystycznych cechach. Najbardziej popularna gujawa jest taka jak na powyższym zdjęciu - okrągła jak piłka, z różowym miąższem, podobnym do arbuza. 

Ojczyzną gujawy są Wyspy Karaibskie, Ameryka Środkowa i północna część Ameryki Południowej. Stamtąd pochodzi najwięcej gujaw, chociaż dzisiaj owoce te można spotkać także np. w Izraelu, Afryce Południowej, Tajlandii, Azji, Indiach i w Pakistanie. A kupić - właściwie na całym świecie, także w Polsce. W naszym kraju, ze względu na zbyt surowy klimat, nie ma rodzinych upraw tego owocu, ale możecie poszukać gujawy w dobrych sklepach warzywnych i hipermarketach. Nie jest to owoc sezonowy, dlatego można "polować" na niego przez cały rok. 

 Zobacz także: 7 przepisów na koktajle odkwaszające organizm

Zobaczcie, dlaczego warto jeść gujawę, jak wybrać najlepszy owoc i jak się do tego jedzenia zabrać.  

1. DLACZEGO WARTO JEŚĆ gujawę?

Gujawa jest źródłem przede wszystkim witaminy C. Do tego zawiera dużo antyoksydantów i kwasu foliowego (to ostatnie jest szczególnie ważne dla kobiet, które są w ciązy lub dopiero planują dziecko). 

Gujawę warto włączyć do swojej diety szczególnie w okresie przeziębieniowym, ponieważ doskonale poprawia odporność (zawiera 4 razy więcej witaminy C niż pomarańcza!). Poza tym może być stosowana w profilaktyce nowotworowej i leczeniu zaparć. O gujawie powinny pamiętać osoby, które cierpią na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę czy mają problemy z widzeniem.  

Zobacz także: Pigwa - wszystko, co powinnyście o niej wiedzieć

2. JAK WYBRAĆ NAJLEPSZĄ GUJAWĘ?

Jeśli będziecie miały to szczęście i znajdziecie gujawę w sklepie, przy wyborze najlepszego owocu kierujcie się jego wyglądem i zapachem. Dojrzałe owoce wydają intensywny zapach a ich skórka daje się lekko wcisnąć. Przejrzałe owoce są nieprzyjemnie miękkie a niedojrzałe - twarde i nie mają zapachu. 

Gujawa może występować w 100 różnych odmianach, dlatego trudno pisać o kolorze skórki, jaką powinien mieć dobry owoc. Warto zwrócić uwagę, by nie było na skórce żadnych plam i innych uszkodzeń.  

3. JAK JEŚĆ gujawę?

Gujawa ma słodkawo-kwaskowaty smak, który trudno jednoznacznie opisać. To coś między gruszką, figą a pigwą. Jadalny jest zarówno owoc, jak i pestki (niektórzy radzą je jednak usuwać). Zaleca się także odrzucić skórę. Dlatego najlepiej gujawę przekroić na ćwiartki i nożem wykroić miąższ. 

Gujawę możecie jeść na surowo i taką wersję polecamy. Owoc ten może też być dodatkiem do sałatek, soków, drinków, deserów oraz składnikiem kompotu. 

Zobacz także: Jakie są odchudzające owoce i warzywa?

Źródło: MilionKobiet.pl, sedi-fruits.at, wikipedia.pl
Foto: Thinkstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Środa 10.02.2016 (aktualizacja: 2016-02-10)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Anonim
Przecudowny cipkowy kolor miąższu :3
Dodano: 2017-03-07 05:24:06 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×