Imbir - wszystko, co powinnyście o nim wiedzieć

Jak wybrać najlepszy świeży imbir, jakie ma właściwości, do czego można go wykorzystać i kilka innych ciekawostek.

imbir-jak-jesc.jpg

Imbir to przyprawa, która zapewne większości z Was najbardziej kojarzy się z okresem zimowym i przedświątecznym. Rzeczywiście - właśnie wtedy używamy jej najwięcej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by imbir włączyć do swoich potraw także wiosną, latem czy jesienią. Powinno wyjść Wam to tylko na zdrowie!

Świeży imbir, choć nie jest uprawiany w Polsce, jest łatwodostępny w naszym kraju - szukajcie go w dobrych sklepach warzywnych i hipermarketach. Ojczyzną i największym producentem imbiru jest Azja. 

 Zobacz także: Dieta wodna, czyli pij wodę i chudnij!

Zobaczcie, dlaczego warto włączyć imbir do swojej diety, jak go jeść i jak wybrać najlepszy świeży korzeń imbiru.  

1. DLACZEGO WARTO JEŚĆ imbir? kto powinien uważać?

Imbiru nie poleca się osobom, które przyjmują leki rozrzedzające krew, ponieważ on już sam w sobie ma takie właściwości. Uważać powinny też osoby, które mają problemy z układem pokarmowym. 

O licznych właściwościach leczniczych imbiru wiadomo od dawna, a imbiru uchodzi za najstarszą roślinę leczniczą. Nic dziwnego - wszak pierwsze zapiski na ten temat pochodzą z III w. p.n.e.

Imbir powinny włączyć do swojej diety osoby, które mają problemy z trawieniem, często cierpią na bóle głowy, mają bolesne miesiączki, mdłości, nieświeży oddech czy ból gardła i kaszel. Do tego imbir doskonale rozgrzewa i poprawia krążenie krwi i obniża poziom cholesterolu. 

Zobacz także: Seler naciowy - co to za warzywo, jak je jeść?

2. JAK WYBRAĆ NAJLEPSZY ŚWIEŻY KORZEŃ IMBIRU?

Jeśli w sklepie znajdziecie kilka korzeni imbiru, wybierzcie taki, który będzie twardy i ciężki (unikajcie zwiotczałych). Powinien mieć gładką skórkę koloru kremowego/jasnobrązowego. 

Żeby świeży korzeń imbiru na dłużej zachował świeżość najlepiej zawinąć go w papierowy ręcznik, włożyć do plastikowej torebki a następnie umieścić w lodówce.  

3. JAK JEŚĆ imbir?

Imbir to przyprawa o pikantnym i orzeźwiającym smaku. Idealnie smakuje jako dodatek do owoców morza, słodkich deserów i owoców. Często używa się jej także do herbat czy napojów alkoholowych, a także ciasteczek czy pierniczków. 

Imbir marynowany podawany jest jako przekąska między kolejnymi kęsami sushi, ponieważ dobrze neutralizuje smaki. 

Zobacz także: Koktajle na odchudzanie - 5 napojów spalających tłuszcz

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Środa 17.02.2016 (aktualizacja: 2016-02-17)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Anonim
Imbir ma też wpływ na odchudzanie. Jego ostry smak spowodowany jest tym, że zawiera kapsyicynę, co powoduje wzrost temperatury wewnątrz ciała i przyśpieszone spalanie kalorii (z kapsyicyny składa się część dostępnych na rynku spalaczy tłuszczu). Dodatkowo imbir zwiększa uczucie sytości przez co nie potrzebujemy aż tak dużo jeść. W każdym bądź razie warto dodawać imbir podczas odchudzania tam gdzie tylko się da. Więcej na blogu we wpisie imbir na odchudzanie.
Dodano: 2016-02-26 13:44:51 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×