Jak wybrać zdrowy chleb?

Chleb - dostaniemy go w każdym sklepie spożywczym. W wielu domach jest podstawowym elementem śniadań i kolacji. Jak wybrać najlepszy dla naszego zdrowia?

 Jak wybrać zdrowy chleb?

 Jak wybrać zdrowy chleb?

Mnogość rodzajów pieczywa, jaką oferują supermarkety może przyprawić o zawrót głowy każdego. Często wybieramy pieczywo wyglądające najapetyczniej: białe bagietki z chrupiącą i lekko przypieczoną skórką, prosto  z pieca, jeszcze ciepłe...Brzmi smakowicie, ale nie zdrowo....

Przeciętny człowiek rozróżnia przede wszystkim chleb biały i ciemny. Wie również, że korzystniejszy dla naszego zdrowia jest ten drugi. Dlaczego? Przy produkcji chleba białego wytraca się część składników odżywczych. Przy produkcji ciemnego - nie.

Chleb toskański - upiecz sama!

Chleb to źródło błonnika, węglowodanów złożonych , witamin i kwasu foliowego. Najzdrowszym chlebem jest ten wypiekany z mąki typu graham bądź razowy. Należy jednak pamiętać, że osoby cierpiące na pewne dolegliwości mogą źle znosić dany rodzaj chleba niezależnie od jego wartości odżywczych. Razowy nie jest wskazany w przypadku problemów z układem pokarmowym, pszenny nie powinien znaleźć się w menu osób z nietolerancją glutenu.

Chleb gwarantuje zdrowie i szczupłą sylwetkę - przeczytaj koniecznie!

Najlepsze dla naszego zdrowia pieczywo możemy rozpoznać nawet "na oko". Powinno być twarde, ciężkie, w czasie krojenia lepić się do noża. Nie polecamy pieczywa pakowanego o dłuższym terminie ważności, zawiera zapewne konserwanty. Zawsze warto zajrzeć do etykiety, ten najzdrowszy chleb nie będzie miał w swoim składzie ulepszaczy ani chemicznych składników, jedynie mąkę żytnią, naturalny zakwas, wodę i sól.


Dodał(a): Małgosia Grygiel , Wtorek 25.09.2012 (aktualizacja: 2012-09-25)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Anonim
jem tylko z roznymi ziarnami:) i do 2 kromek dziennie
sa bardzo smaczne
pozdrawiam
Dodano: 2012-10-05 08:05:24 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×