Jak żyć z nadciśnieniem

Lekarz zdiagnozował u ciebie nadciśnienie? Nie zamartwiaj się. To nie jest choroba, która kładzie człowieka do łóżka. Możesz z nią normalnie żyć pod warunkiem, że regularnie będziesz brać leki, nieco zmodyfikujesz dietę i zaczniesz więcej się ruszać.

Jak żyć z nadciśnieniem

Twoje ciśnienie rosło powoli, z miesiąca na miesiąc, z roku na rok. Ty jednak niczego nie czułaś i nic nie wzbudzało twojego niepokoju... Często jest tak, że na początkowym etapie nadciśnienie nie daje żadnych objawów. Dlatego dowiedziałaś się o nim przypadkowo, podczas rutynowej wizyty u lekarza. A może scenariusz był inny. Może, jak 20 proc. chorych, skarżyłaś się na bóle i zawroty głowy. Miewałaś duszności, czułaś nadmierne pobudzenie. Te symptomy tak uprzykrzały ci życie, że w końcu postanowi łaś powiedzieć o nich lekarzowi. Bez względu na to, jaka była twoja droga do diagnozy, jedno jest pewne: masz nadciśnienie. Teraz postaraj się tak zmodyfikować tryb życia, by wspomóc działanie leków i obniżyć ciśnienie do właściwych wartości.

Mierz ciśnienie

Najlepiej kontroluj ciśnienie nie częściej niż dwa razy na dobę, jeśli przyjmujesz leki – zanim je weźmiesz. Możesz zapisywać wynik w dzienniczku, który dostaniesz od lekarza. Żeby pomiar był wiarygodny, musisz mieć dobry aparat. Na rynku dostępnych jest wiele ciśnieniomierzy. Hipertensjolodzy (specjaliści od nadciśnienia) polecają aparaty zakładane na ramię. Kupując takie urządzenie, zwróć uwagę, czy ma ono certyfikat Brytyjskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego (BHS). Brytyjczycy opracowali bardzo dobry system sprawdzania jakości aparatów i na całym świecie korzysta się z ich rekomendacji.

Sprawdzaj obwód pasa

Nadciśnienie często idzie w parze ze znaczną nadwagą lub otyłością. Ale jeśli uda ci się pozbyć zbędnych kilogramów, obniżysz też ciśnienie. Uważa się, że utrata jednego kilograma obniża ciśnienie o 1 mm Hg. Lekarze podkreślają, że u osób otyłych odzyskanie prawidłowej wagi ciała może je nawet z nadciśnienia wyleczyć! Mowa tu przede wszystkim o otyłości typu brzusznego (inaczej trzewnej). W organizmie mamy bowiem dwa rodzaje tłuszczu: podskórny i trzewny. Ten pierwszy, jak sama nazwa wskazuje, gromadzi się pod skórą i nie odgrywa istotnej roli w rozwoju nadciśnienia. Ten drugi magazynowany jest wewnątrz brzucha i działa jak narząd wewnętrznego wydzielania.

Jeśli jest go zbyt dużo, produkuje szereg szkodliwych substancji, m.in. takich, które podnoszą ciśnienie, zwiększają ryzyko powstawania skrzepów krwi, nasilają odczyn zapalny. O tym, czy masz otyłość trzewną, czy nie, możesz się łatwo przekonać. Wystarczy, że zmierzysz obwód pasa. Wynik od 80 do 87 cm świadczy o otyłości brzusznej I stopnia, powyżej 87 cm – o otyłości II stopnia. Na szczęście gdy tracisz kilogramy, najszybciej pozbywasz się tłuszczu trzewnego. Warto więc przejść na dietę, zwłaszcza taką, która ogranicza ilość węglowodanów. Nie sprawdza się tu chirurgiczne usuwanie tłuszczu, czyli liposukcja, która dotyczy tłuszczu podskórnego. Odessanie nawet 12 kg nie wpłynie na wartość ciśnienia ani cholesterolu.  

Zastosuj dietę DASH

Zarówno wtedy, gdy powinnaś schudnąć jak i wtedy, gdy twoja waga jest w normie warto zastosować dietę DASH. Amerykańscy specjaliści opracowali ją tak, by obniżyć ciśnienie. Zalecane produkty podzielono na osiem grup (lista na następnej stronie). Jeśli masz prawidłową wagę, możesz jeść wszystkie, jeśli musisz schudnąć – zrezygnuj ze słodyczy, a w pierwszym miesiącu – także z owoców. Zasad diety przestrzegaj do końca życia.

Produkty zbożowe

Najlepiej sięgaj po chleb razowy, grahamki, kaszę gryczaną, pęczak, owsiankę, musli, makaron razowy i brązowy ryż. Zawierają błonnik sprzyjający odchudzaniu i pomagający obniżyć poziom cholesterolu, który, podobnie jak nadciśnienie, uszkadza tętnice. Jedz sześć porcji dziennie (jedna to 100-150 g produktu).

■ Warzywa

Staraj się wybierać przede wszystkim liściaste, takie jak świeży szpinak, sałata, kapusta. Są niskokaloryczne, ale ze względu na zawartość błonnika dobrze zaspokajają głód. Poza tym zawierają potas, który pomaga obniżyć ciśnienie. Jedz trzy, cztery porcje dziennie.

■ Owoce

Sięgaj po maliny, jabłka i jagody. Unikaj natomiast winogron i gruszek, które mają najwięcej cukru. Owoce, podobnie jak warzywa, zawierają spore ilości błonnika. Jedz cztery, pięć porcji dziennie.

Chudy nabiał

Mleko, jogurt, kefir, twarożek mają dużo wapnia, który jest niezbędny, by serce mogło sprawnie pracować. Jedz dwie, trzy porcje dziennie.

Mięso i ryby

Wybieraj tylko chude mięso. Za to ryby powinny być tłuste: łosoś, makrela, sardynki. Zawierają one kwasy Omega-3, które mogą obniżać ciśnienie i zmniejszać stężenie cholesterolu we krwi. Jedz jedną, dwie porcje dziennie.

Nasiona i orzechy

Kupuj nasiona warzyw strączkowych (groch, fasola, soczewica, ciecierzyca, soja) oraz innych roślin (np. pestki dyni, siemię lniane, sezam). Z orzechów najcenniejsze są włoskie oraz migdały. War to po nie sięgać z powodu dużej zawartości dobrego dla serca magnezu. Jedz trzy porcje w tygodniu.

Dodał(a): Edyta Zlomaniec , Poniedziałek 10.10.2011 (aktualizacja: 2011-10-10)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (3)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
basia4ab
Bardzo dobry artykuł.Ja mimo że stosuje się do zaleceń jedzenia, jakie są zawarte w artykule, choruje na nadciśnienie tętnicze już od paru lat. Mimo diety muszę posiłkować się tabletkami na nadciśnienie.
Dodano: 2011-11-22 11:17:03 Zgłoś nadużycie
paula2509
bardzo ciężko się z tym żyje
Dodano: 2011-10-10 17:22:58 Zgłoś nadużycie
zolka
O rany kolejna dieta
Dodano: 2011-10-10 09:39:41 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×