Jaki olej wybrać

Na rynku jest wiele różnych olejów roślinnych. Jaki wybrać, aby mieć pewność, że jest zdrowy i w pełni wartościowy? (Anna z Warszawy)

Jaki olej wybrać


Wśród dostępnych tłuszczów szczególnie dużo witamin i innych cennych składników odżywczych dostarcza olej rzepakowy. Jako jedyny ma on optymalną proporcję kwasówOmega-6 i Omega-3 (2:1) oraz najniższy poziom kwasów nasyconych. Dzięki temu pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, a tym samym zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Olej rzepakowy to także bogate źródło kwasu alfa- -linolenowego, z którego powstaje kwas Omega-3, wspierający funkcjonowanie i rozwój mózgu.

Autor: Magdalena Jarzynka, dietetyk, specjalista ds. żywienia, poradnia Dietosfera


Dodał(a): Aleksandra Rostkowska , Poniedziałek 19.09.2011 (aktualizacja: 2011-09-19)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (3)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
basia4ab
Ja zazwyczaj używam oliwy z oliwek, do wszelakich surówek.Na oleju rzepakowym, natomiast smażę.
Dodano: 2011-11-15 19:49:14 Zgłoś nadużycie
rendus
A co z rewelacyjnym (podobno) olejem lnianym?
Dodano: 2011-10-29 21:13:05 Zgłoś nadużycie
zolka
Wszystko z umiarem. Najlepiej używać oliwę . Ale masło też ma swoje nie zastąpione właściwości.
Dodano: 2011-09-26 01:43:45 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×