Jarmuż - jakie ma zalety i dlaczego warto go jeść?

W ostatnim czasie wraca do łask warzywo jakim jest jarmuż. Dlaczego powinien on na stałe zagościć w naszym menu?

jarmuż.jpg

Jarmuż - jakie ma zalety i dlaczego warto go jeść?

Coraz częściej w przepisać i menu pojawia się zapomniane dotąd warzywo - jarmuż. Choć do tej pory częściej ozdabiało się nim potrawy niż serwowało jako składnik dania, powoli zaczyna się to zmieniać. I bardzo dobrze, bo jarmuż ma wiele pozytywnych właściwości.

Jarmuż - składniki odżywcze 

Ta kapustna roślina o pomarszczonych liściach jest bogata w składniki odżywcze takie jak wapń, żelazo, fosfor, czy beta-karoten. Zawiera także przeciwutleniacze, co sprawia, że pomaga walczyć z chorobami układu krążenia, czy nawet chronić przed nowotworem.

Zobacz też: GRUSZKI I ICH WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE I ZDROWOTNE - DLACZEGO WARTO JE JEŚĆ? 

To nie wszystkie zalety jarmużu. Dzięki dużej zawartości witamin takich jak A, czy C warzywo to pomaga wzmocnić odporność, a także hamować rozwój takich chorób jak miażdżyca. Zawiera on także witaminę K, dzięki której pomoże także w złagodzeniu obfitych miesiączek

 

Jarmuż ma bardzo bogate działanie przeciwnowotworowe. Dzięki właściwościom hamującym wydzielaniu aktywnych estrogenów zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi, a wspomniane już wcześniej przeciwutleniacze oraz karotenoidy chronią przed nowotworem krtani, czy przełyku.

Zobacz też: DLACZEGO WARTO JEŚĆ SZPARAGI? OTO ICH BOGATE WŁAŚCIWOŚCI 

Roślina ta jest także bogatym źródłem flawonoli, dzięki czemu wykazuje właściwości przeciwzapalne. Co więcej, duża zawartość potasu w jarmużu pomaga regulować prawidłowe ciśnienie krwi

Te i wiele innych pozytywnych właściwości jarmużu znali już nawet starożytni, dlatego z pewnością warto włączyć to warzywo do naszego menu i korzystać z jego dobroczynnego wpływu. 

Zobacz też:

Źródło: Milionkobiet.pl

Foto: Shutterstock.com

Dodał(a): Paulina Lęcznar , Sobota 03.10.2015 (aktualizacja: 2015-10-03)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×