Jarmuż - wszystko, co powinnyście o nim wiedzieć

Kilka ciekawych informacji dotyczących kapusty, która stała się ostatnio bardzo modna.

jak-jesc-jarmuz.jpgJarmuż to odmiana kapusty, która jest ostatnio bardzo modna. Może to za sprawą ciekawej, trochę obcobrzmiącej nazwy, a może po prostu wreszcie wszyscy poznali się na cudownych właściwościach tej rośliny i stąd to zainteresowanie? Kto wie!

Jarmuż do końca średniowiecza był jedną z najpopularniejszych roślin zielonych w całej Europie. Dziś wraca do łask, przynajmniej w Polsce. W Holandii, Portugalii i Brazylii jarmuż jest składnikiem tradycyjnych krajowych potraw. Znany i lubiany jest także w Afryce.  

Jarmuż uprawiany jest w różnych miejscach na świecie, ale także w Polsce, dlatego możliwy jest zakup tej rośliny z naszej, polskiej ziemi. "Polujcie" na świeży jarmuż w dobrych sklepach warzywnych i hipermarketach od listopada do grudnia. Coraz częściej można też znaleźć mrożony jarmuż - ten dostępny jest cały rok. 

 Zobacz także: Jak jeść mule?

Zobaczcie, czym kierować się przy wyborze jarmużu, dlaczego warto go jeść, jak się do tego jedzenia zabrać i w towarzystwie jakich innych produktów powinien smakować najlepiej. 

1. DLACZEGO WARTO JEŚĆ JARMUŻ?

Jarmuż, a właściwie to jego liście są bogate w składniki odżywcze takie jak białko, błonnik, wapń, żelazo, fosfor, potas, witaminy K i C oraz beta-karoten i przeciwutleniacze. 

Jarmuż powinny włączyć do swojej diety osoby, które chcą wspomóc pracę swojego układu sercowo-naczniowego, uchronić się przez nowotworami (rakiem prostaty, płuc i jelita grubego), wrzodami czy kurzą ślepotą. Jarmuż może być też pomocny przy obfitych miesiączkach, bowiem pozwoli załagodzić krwawienie i w czasie przeziębieniowym - pomoże wzmocnić odporność organizmu. 

Jarmuż nie jest jednak dla każdego. Z jego jedzeniem powinny lepiej wstrzymaś się osoby, które zmagają się z kamicą szczawianową lub mają problemy z tarczycą. 

Zobacz także: Jakie są odchudzające owoce i warzywa?

2. JAK WYBRAĆ NAJLEPSZY jarmuż?

Jarmuż występuje w różnych odmianach i kolorach - do zielonego po ciemnofioletowy. Przy zakupie warto dokładnie obejrzeć liście - powinny być elastyczne i bez żółtawych zabarwień czy plamek. 

3. JAK JEŚĆ JARMUŻ?

Do jedzenia nadają się liście jarmużu. Można je schrupać na surowo, w postaci sałatek czy surówek i to jest najpopularniejszy sposób. Jarmuż można też udusić, usmażyć jak szpinak czy ugotować i dodać do zupy. 

Zobacz także: Przepis na sałatkę z gruszką i jarmużem

Źródło: MilionKobiet.pl, wikipedia.pl
Foto: Thinkstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Poniedziałek 18.01.2016 (aktualizacja: 2016-01-18)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×