Jedzenie czekolady w pracy zwiększa produktywność? Oto co odkryli naukowcy

Miłośników czekolady jest całe mnóstwo i mamy dla nich bardzo ciekawą i dobrą wiadomość... Zobaczcie co naukowcy potwierdzili w najnowszych badaniach.

właściwości czekolady.jpg

Jedzenie czekolady w pracy zwiększa produktywność? Oto co odkryli naukowcy

Nie od dziś wiadomo, że czekolada oprócz walorów smakowych ma także wiele innych zalet. Oczywiście najlepiej na nasz organizm działa ta tradycyjna gorzka, z jak największą zawartością kakao. 

Biorąc pod uwagę wszystkie zalety czekolady, naukowcy postanowili przeprowadzić dość konkretny eksperyment. Czy może ona pozytywnie wpływać na pracowników i zwiększać ich wydajność? Okazuje się, że wyniki badań w tym zakresie są naprawdę obiecujące...

Zobacz też: NAUKOWCY OPRACOWALI CZEKOLADĘ, KTÓRA ODMŁADZA SKÓRĘ NAWET O 20 LAT? 

Naukowcy z Uniwersytetu Północnej Arizony, zaprosili do eksperymentu osoby w wieku od 18 do 25 roku życia. Wszystkich uczestników poproszono, by zjedli kawałek gorzkiej ciemnej czekolady (zawartość kakao minimum 60 procent), a następnie przy pomocy EEG zbadano działanie ich mózgu, a także ciśnienie krwi.

 

Okazało się, że po zjedzeniu czekolady, osoby te wykazywały lepszą czujność i uwagę, a ich ciśnienie krwi nieco się podniosło. Co więcej, okazało się także, że czekolada jest stymulatorem kwasu L-cysteinowego, który jest ważnym elementem wspomagającym koncentrację.

Zobacz też: CZEKOLADA? TAK! ALE Z UMIAREM 

Jak widać zatem nie powinniśmy mieć żadnych wyrzutów sumienia, gdy w trakcie pracy sięgamy po kawałek gorzkiej ciemnej czekolady. Oczywiście badania w tym zakresie będą nadal prowadzone i zapewne nie zabraknie ochotników, którzy będą chcieli wziąć w nich udział.

Może warto taki eksperyment przeprowadzić nie tylko w USA, ale także u nas w Polsce? 

Zobacz też:

Źródło: Milionkobiet.pl

Foto: Shutterstock.com

Dodał(a): Paulina Lęcznar , Środa 20.05.2015 (aktualizacja: 2015-05-20)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×