Jedzenie pestek moreli może nas uchronić przed rakiem?

Profilaktyka antyrakowa jest bardzo ważna. Co więcej, wcale nie trzeba wiele, by chronić siebie i najbliższych przed tą chorobą. Czy pestki moreli mogą się okazać w tym niezastąpione?

morele.jpg

Jedzenie pestek moreli może nas uchronić przed rakiem?

 

Mówi się, że nowotwór jest chorobą XXI wieku. Wciąż opracowuje się nowe metody walki z tą chorobą, ale przede wszystkim prowadzi się coraz więcej kampanii uświadamiających.

Profilaktyka antyrakowa jest bardzo ważna. Okazuje się, że wcale nie trzeba szukać daleko, by znaleźć produkty, które mogą znacznie obniżyć ryzyko wystąpienia u nas tej choroby. Natura daje nam możliwości, z których powinniśmy korzystać, by ustrzec się przed rakiem.

Zobacz też: JAKIE SĄ NAJCZĘŚCIEJ IGNOROWANE SYMPTOMY RAKA? 

Jednym z produktów, który wykazuje skuteczne działanie antyrakowe jest... pestka moreli! Do tej pory zawsze ją wyrzucaliście? Czas najwyższy zatem zmienić nawyki. Badania pokazują, że w jądrze pestek moreli znajduje się witamina B17, zwana inaczej letril, który wykazuje właściwości antyrakowe. 

 

Trzeba jednak uważać, gdyż substancja jaką jest letril, w dużych ilościach jest toksyczna. Jednak mimo tego na Bliskim Wschodzi jedzenie pestek moreli jest czymś tak naturalnym jak jedzenie orzeszków.

Oprócz tego, że ta lekceważona przez nas część moreli jest idealną częścią profilaktyki antyrakowej, zawiera w sobie także dużą ilość minerałów, w tym magnezu. Co więcej, w pestkach znaleźć można także kwas salicylowy, który działa bakteriobójczo, a także spore ilości witaminy B15.

Jak zatem widać, pestki moreli to naprawdę cenny dla naszego zdrowia produkt. Warto o tym pamiętać, gdy po raz kolejny będziemy sięgać po ulubione owoce

Zobacz też:

Źródło: Milionkobiet.pl

Foto: Shutterstock.com


Dodał(a): Paulina Lęcznar , Wtorek 17.03.2015 (aktualizacja: 2015-03-17)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×