Jedzenie produktów zawierających gluten sprzyja depresji?

Tak przynajmniej dowodzą badania amerykańskich naukowców.

dieta-bezglutenowa-a-depresja.jpgJeśli jesteście zwolenniczkami diety bezglutenowej i już wykluczyłyście ze swojego codziennego jadłospisu wszelkie produkty, które zawierały gluten, macie kolejny powód do radości - być może, dzięki takim a nie innym nawykom żywienieniowym unikniecie depresji. Dla przypomnienia - gluten to szczególny rodzaj białka, którego źródłem są pszenica, żyto, pszenżyto, orkisz i jęczmień. 

 Zobacz także: Czy nietolerancja glutenu naprawdę dotyczy wielu osób?

Doktor David Johnson z Eastern Virginia Medical School znalazł dowody, które wyraźnie wskazują, że jedzenie produktów, które zawierają gluten sprzyja depresji. Zapytacie - jaki jest związek między glutenem a naszym stanem psychicznym? Nie od dziś wiadomo, że to co jemy także ma wpływ na psychikę, a niektórzy uważają wręcz, że jelita i układ pokarmowy są jak nasz "drugi mózg". Doktor Johnos twierdzi, że gluten może powodować zmiany we florze bakteryjnej układu pokarmowego, co w konsekwencji może skutkować tym, że będziemy mieli gorszy nastrój. 

Dlatego, jeśli cierpicie na depresję i wierzycie amerykańskim naukowcom - wykluczcie ze swojej diety gluten, a być może poczujecie się lepiej. Najlepiej taką decyzję przedyskutujcie wcześniej ze swoim lekarzem. Pamiętajcie też o zasadach zdrowego odżywiania, tzw. piramidzie zdrowia. Uzupełniajcie niedobory, jedzcie produkty bogate w kwasy omega-3 i witaminy i bądźcie dla siebie dobre. Postarajcie się, by to co jecie było naprawdę smaczne i wyglądało pięknie. Po zjedzeniu takiego posiłku człowiek od razu czuje się lepiej.

Zobacz także: Co można jeść na diecie bezglutenowej?

Nawet jeśli zrezygnujecie z glutenu - wcale nie musicie omijać szerokim łukiem piekarni - w dzisiejszych czasach gluten można bardzo łatwo zastąpić. W sklepach bez problemu znajdziecie produkty specjalnie dedykowane osobom na diecie bezglutenowej, ale i "zwykłymi" produktami, łatwodostępnymi też możecie się najeść do syta.

Oto kilka przykładów bezglutenowych zamienników:

- zamiast mąki pszennej czy żytniej możecie używać do wypieków mąki kukurydzianej, ryżowej, sojowej czy gryczanej, 

- zamiast płatków pszennych - owsiane, kukurydziane, czy amarantus ekspandowany,

- zamiast kaszy jęczmiennej - kaszę jaglaną.

Zobacz także: Obalamy mity dotyczące jedzenia

Źródło: MilionKobiet.pl, rynekzdrowia.pl
Foto: Thinkstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Wtorek 15.12.2015 (aktualizacja: 2015-12-15)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×