Jeśli nie mleko, to co?

Coraz częściej słyszy się głosy o szkodliwym działaniu mleka krowiego na ludzki organizm. Zwolenników jak i przeciwników białego napoju jest wielu. Zdarzają się jednak sytuacje, iż mimo że lubisz smak mleka zwyczajnie go nie trawisz. Co wtedy? Zajrzyj do naszego artykułu i przekonaj się czym możesz zastąpić mleko krowie.

Jeśli nie mleko, to co?

Jeśli nie mleko, to co?

Mieszkamy w części świata, w której dorośli są najlepiej przystosowani do trawienia mleka, a mimo to szacuje się, że z przyswajaniem laktozy może nie radzić sobie około 32% Polek i Polaków. Czym to się objawia? Zaraz po wypiciu mleka, boli Cię żołądek, masz wzdęcia, a nawet biegunki. Jeśli więc decydujesz się zrezygnować z mleka, postaraj znaleźć się jego solidny zamiennik, gdyż usuwając mleko ze swojego menu pozbawiasz się wapnia, cennych witamin m.in. wit. D i białka.

Zachęcamy Cię, abyś zdecydowała się na mleko roślinne, wybierz tylko wersję naturalną, a nie smakową, która zawiera dodatkową i zupełnie niepotrzebną dawkę cukru. Pamiętaj również, iż wapń jest tu dodawany sztucznie, dlatego też jest on gorzej przyswajalny.


Wybierając mleko roślinne masz całkiem szeroki wachlarz możliwości. Oto kilka pysznych zamienników dla mleka krowiego:

Mleko sojowe - zawiera tyle samo protein, co mleko krowie oraz roślinne związki, które mogą przyczynić sią do obniżenia cholesterolu. Mleko sojowe ma lekko słodkawy smak i delikatny posmak tofu.

Mleko migdałowe - zawiera mniej kalorii niż mleko krowie, a także sporą dawkę wit. E, będącą silnym przeciwutleniaczem. Jest także bogate w wapń, witaminy A i D.  Ma kremowy i nie co orzechowy smak, ze słodką nutą.

Mleko ryżowe -  to spora dawka węglowodanów. Wybierasz się na fitness? Szklanka tego napoju doda Ci mnóstwo energii! Do tego zawiera witaminy B i D. Mleko ryżowe w smaku jest lekkie i słodkie.

Mleko kokosowe - połowa tłuszczu to kwas laurynowy, który poprawia pracę układu immunologicznego oraz korzystnie wpływa na skórę. Na pewno jest najbardziej kaloryczne spośród wszystkich roślinnych zamienników. Patrząc jednak na jakość i rodzaj tłuszczu, są to bardzo dobrze zainwestowane kalorie. Jego smak jest niesamowicie kremowy, pełny i po prostu bajecznie kokosowy.

Mleko owsiane - zawiera sporą dawkę witamin i minerałów oraz podobną ilość wapnia co mleko krowie. Ma bardzo mało białka. Może wywołać reakcję alergiczną u osób uczulonych na gluten. Jego smak jest delikatny i lekko słodkawy a konsystencja wodnista.


Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock




Dodał(a): Agnieszka Podgórska , Czwartek 14.11.2013 (aktualizacja: 2013-11-15)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×