Kakao odmładza nasz mózg i nie tylko!

Sekretem kakao, oprócz jego smaku, jest bogactwo roślinnych przeciwutleniaczy - flawonoidów, w tym cennej epikatechiny. Poprawiają one ukrwienie mózgu, pamięć krótkoterminową i krążenie krwi. Skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze. Sprawdź, jak bardzo cenne jest kakao!

kakao.jpg

Dba o serce

Osoby, które piją kakao, są o połowę mniej narażone na niedomagania serca i cukrzycę. Dzieje się tak, bo flawonoidy regenerują mitochondria - centra energetyczne komórek mięśnia sercowego
i mięśni szkieletowych.

Zobacz też: W tych produktach znajdziesz "dobre" węglowodany


Relaksuje

Kakao jest też bogatym źródłem magnezu, który chroni przed stresem, relaksuje mięśnie
i pomaga budować mocne kości.

Dba o odpowiedni poziom glukozy we krwi

Duże ilości żelaza to skuteczna broń przeciw anemii. Chrom pomaga utrzymać w krwi odpowiedni poziom glukozy. Podnosi też w organizmie poziom antydepresyjnej erotoniny.

Naturalnie pobudza

Dzięki zawartości teobrominy, substancji pokrewnej kofeinie, filiżanka kakao stawia rano na nogi lepiej, niż najmocniejsza czarna kawa. Uspokaja również "ściśnięty" z nerwów żołądek, reguluje cykl miesiączkowy.

Odmładza mózg

Kakao poprawia ukrwienie mózgu, pobudza pamięć i koncentrację. U osób starszych zapobiega demencji. Kluczowym składnikiem ziaren kakaowych okazują się flawonole, które aktywizują rejony mózgu odpowiedzialne za zachowanie pamięci, między innymi zwiększając przepływ krwi do tego obszaru.
Foto. Thinkstock
Zobacz także:

ID galerii:945


Dodał(a): Katarzyna Nowatkiewicz , Sobota 02.04.2016 (aktualizacja: 2016-04-01)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Anonim
Na mózg dobre są kwasy omega 3. Podpatrzyłam ostatnio u mojej mamy że używa oleju lnianego lenvitol, który wyczaiła w jakimś zielaku. Zdziwiłam się bo w nim jest aż 50% omega 3. Dużo przyjemniejszy sposób niż jedzenie ryb :)
Dodano: 2016-05-03 18:27:52 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×