Karambola - co to za owoc i jak go jeść?

Kilka ciekawostek dotyczących tego ciekawego owocu.

jak-jesc-karambole.jpgJeśli nigdy wcześniej nie miałaś do czynienia z karambolą - czas nadrobić zaległości! Ten ciekawy owoc, wyglądem przypominający gwiazdkę, powinien być prawdziwą gwiazdą i wzbudzić ciekawość wszystkich Twoich gości, jeśli zdecydujesz się podać karambolę jako smaczną, owocową przystawkę w trakcie większego lub mniejszego przyjęcia. 

Ojczyzną karamboli są Malezja i Indonezja (wyspa Jawa), ale wysępuje także w Ghanie, Polinezji Francuskiej, Brazylii, Gujanie i na Florydzie. U nas, w Polsce występuje jedynie jako owoc importowany i to w dodatku dość trudno dostępny. Szukajcie go w dobrych sklepach z takimi owocowymi ciekawostkami od jesieni do wiosny. 

 Zobacz także: Dieta wodna, czyli pij wodę i chudnij!

Karambolę możecie znaleźć także pod gwieździsty owoc czy oskomian. To jedno i to samo, jednak w Polsce najbardziej popularna jest ta pierwsza nazwa, druga jest bardzo zwyczajowa, a trzecia - to nazwa gatunku drzewa, na którym rosną te owoce. 

Zobaczcie, jak wybrać najlepszą karambolę spośród kilku dostępnych w sklepie, jeśli w końcu na nią natraficie, dlaczego warto ją jeść, jak się do tego jedzenia zabrać i w towarzystwie jakich innych produktów powinna smakować najlepiej. 

1. DLACZEGO WARTO JEŚĆ KARAMBOLĘ?

Poza tym, że karambola to fajna ciekawostka - owoc, który ładnie wygląda i dobrze smakuje, to jeszcze ma kilka właściwości odżywczych. Przede wszystkim bogaty jest w magnez, żelazo i witaminę A i witaminę C. 

Karambolę powinny włączyć do swojej diety osoby, które mają problemy ze wzrokiem, ciśnieniem, dużo się stresują i mają tendencję do zachorowań na grypę czy przeziębienie, gdyż owoc ten dobrze działa na układ odpornościowy. 

Szczególną ostrożność powinny za to zachować osoby, które mają problemy z nerkami - ze względu na dużą zawartość kwasów szczawiowych karambola może powodować powstanie kamieni nerkowych.  

Zobacz także: Jak jeść nasiona chia?

2. JAK WYBRAĆ NAJLEPSZĄ KARAMBOLĘ?

Jeśli natkniecie się w sklepie na wiele owoców tego gatunku, wybieracie takie karambole, które nie mają uszkodzeń, nie są poobijane i wyglądają na jędrne. Karambolę możecie trzymać nawet do 3 tygodni w lodówce. 

3. JAK JEŚĆ KARAMBOLĘ?

Surowa karambola nadaje się do zjedzenia bez obierania ze skórki lub po obraniu (w Chinach nieobraną karambolę traktuje się jak warzywo, a obraną - jako owoc!). 

Karambolę można wykorzystać jako element dekoracyjny np. do drinka czy koktajlu (jeśli przetniecie ją wszerz, by powstał kawałek w kształcie gwiazdki). Owoc ten może być także składnikiem sałatki owocowej czy deseru. Może też być przetarty na sok owocowy, czy dodany do dań mięsnych lub rybnych. 

Zobacz także: Co zrobić, żeby mieć jędrny biust?

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Piątek 27.11.2015 (aktualizacja: 2015-11-27)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Anonim
A gdzie takie cudo kupić? Pewnie trudno znaleźć ten owoc w zwykłych sklepach, zresztą tak samo jaki inne bogate w witaminę c, czyli dziką różę i czarny bez... Dlatego ja jednak dla zdrowia sięgam po suplementy, na przeziębienie piję Ulgrip hot, bo działa szybciej niż domowe sposoby, jest tańszy niż tropikalne owoce i skuteczniejszy. A tej całej karamboli chętnie spróbuję, jeśli dorwę ją w jakimś sklepie ;)
Dodano: 2015-12-02 22:57:17 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×