Karta win

O winie można napisać praktycznie wszystko. I praktycznie wszystko może zostać obalone przez pojedynczych ekspertów. Bo w przypadku wina liczy się przede wszystkim przyjemność jego picia, a nie trzymanie się konkretnych reguł.

Karta win


Wino towarzyszy nam od lat. Jest doskonałym uzupełnieniem romantycznej kolacji, wznosimy nim toasty na uroczystych przyjęciach, coraz częściej gości na naszych stołach jako dodatek do obiadu.

Wino znane jest ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie. Już w czasach starożytnych podawano je cierpiącym z powodu kłopotów trawiennych. Rozcieńczone wino było używane jako środek przeciwgorączkowy. Stosowano je również do dezynfekcji ran gladiatorów.

Dziś jest cenione przede wszystkim ze względu na zawartość antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy. Spożywanie umiarkowanej ilości czerwonego wina może obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej. Wino poprawia przemianę cukrów. W świecie medycznym znany jest termin "francuskiego paradoksu".

Naukowcy zaobserwowali, że w społeczeństwie francuskim, słynącym z wysokiej kultury winiarskiej, ryzyko zawału serca jest o wiele niższe niż w przypadku innych krajów europejskich. Warto zaznaczyć, że tradycyjna kuchnia francuska jest dosyć tłusta, a dobrą kondycję mieszkańcy tego kraju zawdzięczają właśnie piciu wina w umiarkowanej ilości.

Obalamy mity

Po pierwsze (i najważniejsze): nie uda nam się zrobić dobrej jakości wina z winogron kupionych na targu. Wino powstaje w wyniki fermentacji soku szlachetnych odmian winogron z gatunku Vitis Vinifera, które charakteryzują się innymi właściwościami niż gatunki dostępne w sklepie. Jest to między innymi grubość skórki, zawartość cukrów czy kwasów.

Po drugie, każdy rodzaj wina zawiera siarczyny, gdyż powstają one naturalnie podczas fermentacji alkoholowej. Dodatkowo substancje siarkowe używane są podczas procesu produkcji wina jako środki stabilizujące. Jeśli na etykiecie jest napisane, że dany rodzaj wina nie zawiera siarczynów oznacza to tyle, że nie zostały one dodane przez producenta.

I wreszcie po trzecie: zasada im wino starsze tym lepsze, nie zawsze sprawdza się w praktyce. Nie wszystkie gatunki win nadają się do długiego starzenia. Są oczywiście takie, którą mogą długo leżakować, ale i one mają "termin przydatności", zwany potencjałem starzenia. Oznacza to, że są one dobre przez pewien czas.

Picie wina jest teoretycznie obwarowane wieloma zasadami. Najwięcej z nich związanych jest z doborem wina do potraw. Przykładowo jedna z najstarszych zasad brzmi: nie powinno łączyć się czerwonych, ciężkich win z lekkimi potrawami z drobiu czy ryb.

Ponadto, w specjalistycznych sklepach można znaleźć kieliszki w różnych rozmiarach i kształtach. Całe to zamieszanie może sprawić, że radość z picia wina zacznie stopniowo zanikać, a pojawi się niepotrzebny stres.

Jednej i właściwej zasady łączenia wina i potraw nie ma. Są zwolennicy podejścia klasycznego, inni starają się dobierać lekkie wino do lekkich potraw, ciężkie do cięższych. Są jednak też tacy, którzy nie zwracają uwagi na ciężkość wina tylko na jego smak. Dlatego wybierając wino kieruj się przede wszystkim własnym gustem.

Nie trzymaj się sztywno konwenansów, jeśli masz ochotę na kieliszek wytrawnego wina do lekkiej sałatki z krewetkami – wypij go. I na odwrót – jeśli chcesz połączyć ciężką potrawę z lekkim winem – zrób to. Warto natomiast pamiętać o tym, że jeśli zdecydujemy się podać wino białe czy różowe to powinno być ono lekko schłodzone.

Do marketu czy do sommeliera?

Rozpiętość cenowa wina jest wyjątkowo duża. Już za niecałe 10 zł butelkę trunku można nabyć w supermarkecie czy dyskoncie. W sklepach specjalistycznych ceny sięgają nawet kilkuset złotych. Jak zatem wybrać dobre wino? Przede wszystkim należy kierować się własnym smakiem i gustem. W dyskontach czy marketach można nabyć wina o znakomitym stosunku jakości do ceny. Niestety czasami trafiają się również butelki niesmaczne, a nawet niezdatne do picia.

Z kolei sklepy specjalistyczne oferują dużą sferę usług dodatkowych. Tu nie chodzi o to, żeby wejść, wziąć butelkę i wyjść.  Przede wszystkim w prawie każdym sklepie winiarskim można liczyć na pomoc doświadczonego sommeliera, który doradzi wybór wina do konkretnej potrawy czy okazji.

Wiele sklepów raz na jakiś czas organizuje również degustacje win, podczas których można spróbować konkretnych trunków. Cena butelki w takim sklepie na pewno będzie wyższa, ale jest również większe prawdopodobieństwo, że wybierzesz wino, które będzie ci smakować.

W przypadku wina – im więcej gatunków spróbujesz, tym lepiej. Nie tylko poznasz nowe smaki, ale przekonasz się, które lubisz najbardziej. W każdym większym mieście raz na jakiś czas odbywają się degustacje win. Na niektóre można wejść za darmo, inne wymagają uiszczenia niewielkiej opłaty. Informacji o tego rodzaju spotkaniach warto szukać na społecznych portalach miłośników win.


Tekst: Ela Kowalska
Źródło: MilionKobiet.pl

Przeczytaj również:

Czym ugasić pragnienie
Mała czarna


Dodał(a): Michalina Gruszka , Środa 05.10.2011 (aktualizacja: 2011-10-04)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (7)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
basia4ab
Ja najbardziej lubię wina własnej roboty.Robię wina z czarnej porzeczki, z domieszką wiśni sokowych.Najbardziej mi smakuje wino, które robię z głogu,jest pyszne.W tym roku zrobiłam wino z winogron ciemnych i wino z malin.Wino czerwone często podaje do potraw mięsnych,jest o smaku wina wytrawnego.Robiąc wino które podaję do obiadu, dodaje mniej cukru.
Dodano: 2011-11-11 19:10:22 Zgłoś nadużycie
rendus
Do obiadu często serwuję domownikom lampkę wytrawnego wina. Lubię dobre, markowe wina.
Dodano: 2011-10-29 21:05:48 Zgłoś nadużycie
Malibu89
NIESTETY NIE PRZEPADAM ZA WINAMI
Dodano: 2011-10-24 19:56:21 Zgłoś nadużycie
zolka
Białe pól wytrawne ale podobno czerwone jest zdrowsze.
Dodano: 2011-10-10 12:15:05 Zgłoś nadużycie
pilusx3
uwielbiam wina :)
Dodano: 2011-10-07 14:27:11 Zgłoś nadużycie
passionfruit
Lubię półwytrawne, kilka razy w miesiącu.
Dodano: 2011-10-07 06:53:23 Zgłoś nadużycie
paula2509
moja mama robi pyszne wina i nalewki...;p
Dodano: 2011-10-06 20:25:25 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×