Kiwano - co to za owoc i jak go jeść?

Kilka ciekawostek na temat tego tajemniczego "rogatego ogórka".

kiwano-jak-jesc.jpgJeśli nigdy wcześniej nie słyszałyście o istnieniu takiego ciekawego "owocu", to czas nadrobić zaległości z przyrody. Kiwano nazywany jest też rogatym ogórkiem lub rogatym afrykańskim ogórkiem, ale tylko pierwsza nazwa jest oficjalna. W smaku podobny jest do kiwi i banana (właśnie od skrzyżowania tych dwóch owoców powstała jego nazwa), chociaż częściej niż "owoc kiwano" występuje pod nazwą "ogórek kiwano" a w niektórych krajach uznawany jest za warzywo. 

Kiwano występuje w Afryce i właśnie ten kontynent jest jego ojczyzną. W Polsce kiwano możecie znaleźć przede wszystkim w sklepach, które importują egzotyczne owoce - warto kiwano poszukać w większych marketach, podobno bywa czasami w Tesco. Coraz popularniejsza staje się także uprawa kiwano w Polsce - w internecie możecie znaleźć wiele stron, na których pojawiają się informacje jak krok po kroku rozpocząć hodowlę tych owoców. 

 Zobacz także: Dlaczego warto pić sok z rokitnika?

Zobaczcie, jak wybrać najlepszy ogórek kiwano spośród kilku dostępnych w sklepie, dlaczego warto go jeść, jak się do tego jedzenia zabrać i w towarzystwie jakich innych produktów powinien smakować najlepiej. 

1. DLACZEGO WARTO JEŚĆ kiwano?

Poza tym, że kiwano to owoc-ciekawostka, który dobrze smakuje i ciekawie wygląda, to jeszcze ma wiele właściwości odżywczych. Przede wszystkim zawiera cynk, wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, sód i mangan i - co ważne dla kobiet w ciąży - kwas foliowy. Do tego dochodzą takie witaminy jak: C, A i witaminy z grupy B. 

Kiwano powinny włączyć do swojej diety osoby, które mają problemy z sercem (i to nie te miłosne), układem krwionośnym a do tego chorują na wątrobę i nerki. Kiwano może mieć właściwości lekko przeczyszczające i moczopędne, co może być istotne dla osób, które chcą oczyścić swój organizm z toksyn. 

Zobacz także: Jak jeść figi?

2. JAK WYBRAĆ NAJLEPSZy owoc kiwano?

Kiwano to taki nieco większy najeżony ogórek (wielkości ok. 10-15 cm) o licznych kolcach. W sklepie możecie też natrafić na zielone owoce, ale te są jeszcze niedojrzałe. Jeśli chcecie w miarę szybko spożyć kiwano - lepiej wybierać takie owoce, które są pomarańczowe. Kiwano może długo wytrzymać w mieszkaniu - można je trzymać nawet 6 miesięcy, a i tak powinno być dobre do spożycia. 

3. JAK JEŚĆ kiwano?

Kiwano nadaje się do jedzenia po obraniu, podobnie jak kiwi. Po zakupie umyj owoce, wytrzyj do sucha i przetnij nożem na pół. Jadany jest jedynie miąższ, który możesz wybrać łyżeczką. 

Kiwano mogą być dobrym dodatkiem do deserów (np. lodów), sałatek, czy koktajli. Podobno świetnie smakują z jogurtem, a napoje z dodatkiem miąższu kiwano niezwykle gaszą pragnienie. 

Zobacz także: Jakie są odchudzające owoce i warzywa?

Źródło: MilionKobiet.pl, wikipedia.pl
Foto: Thinkstock

Dodał(a): Karolina Zdunowska , Środa 13.01.2016 (aktualizacja: 2016-01-13)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×