Kolacja z widokiem na góry

„Dinner with a view”, to cykl kolacji plenerowych połączonych z przygotowywaniem dań na żywym ogniu.

Dinner_Krynica_mainmain.jpg

Pomysłodawczyni projektu Ewa Malika Szyc-Juchnowicz (szefowa kuchni i właścicielka restauracji Malika w Gdyni) do każdej edycji zapraszała szefa kuchni - kobietę - wybitną osobowość świata kulinarnego. Trzecią postacią, która uczestniczyła w przedsięwzięciu był szef kuchni i jednocześnie gospodarz miejsca.  Po kolacji z widokiem na rzekę, na morze, jesienią  odbyła się trzecia edycja niecodziennego wydarzenia - tym razem z widokiem na góry. 


A gościny udzielił Hotel SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój  z szefem kuchni Restauracji Szósty Zmysł Januszem Myjakiem. Tym razem obok Maliki  ramię w ramię współtworzyła spektakl i przygotowywała dania zaproszona ze Szwecji, specjalnie na tę okazję, Fia Gulliksson, niezwykła osobowość i aktywistka Food in Action.  – To mój pierwszy raz w Polsce – dodała Fia. – I jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Zachwycają mnie surowe, proste produkty użyte do kolacji. Ekscytują mnie wszystkie osoby pełne pasji, które tu spotkałam. Doświadczyłam naprawdę fantastycznej atmosfery. Istotnym elementem wieczorów „Dinner with a view” jest nie tylko sam posiłek przy przepięknie zaaranżowanym przez stylistów magazynu KUKBUK stole, w zgodzie z otaczającą naturą, ale przede wszystkim doświadczenie kulinarne spotęgowane przez bliskość przyrody, zapach ogniska i szum drzew oraz nieprzeciętne widoki. Za każdym razem to przyroda i pogoda są reżyserami wydarzenia. Tym razem zaskoczyły swoim pogodnym obliczem.

Trójka  niezwykłych szefów przy wsparciu przepięknej jesiennej i słonecznej aury, przygotowała ucztę na bazie produktów pochodzących głównie z Podkarpacia i charakterystycznych dla danej pory roku. Głównymi wątkami smakowymi były: jagnięcina, sery górskie, ryby potokowe i grzyby. Szefowie, stosując siedem różnych technik gotowania na ogniu, przygotowali 11 dań w tym m.in. moskole z bryndzą upieczone na blasze, pstrąg w trzech odsłonach (surowy, marynowany i pieczony), jesiotr z chrzanem, agrestem i porem zapieczony w żarze, bulion jagnięcy z kaszą jaglaną, grzybami i kapustą kiszoną ugotowany w kociołku czy śliwka z kruszonką, topinamburem, malina, arcydzięglem i jarzębiakiem.

– Jestem pod wrażeniem dobrej współpracy między szefami – wyjaśnia Janusz Myjak. – Dwa dni wcześniej poszukiwaliśmy u lokalnych producentów najlepszych produktów. Potem omówiliśmy wspólnie menu, dobierając rodzaj „ognia” do przygotowania poszczególnych produktów. A potem trzeba się było zmierzyć z żywiołem. Stopień trudności był wysoki, w porównaniu z tym, jak gotujemy na co dzień. 

A każde danie dopełniało wyborne wino z Dolio Vini doskonale dobrane smakiem, kolację zaś uwieńczyła filiżanka kawy Nespresso i owacja na stojąco dla twórców wieczoru. Wieczoru pełnego magii i niezwykłych smaków, przy jednoczesnej prostocie smakowitych dań, co oddaje po części poniższa galeria zdjęć oraz opinie gości – Tak znakomicie skomponowanych i smacznych dań w całości rzadko zdarza się degustować. Dla mnie to największe wydarzenie kulinarne roku – dodaje jeden z gości hotelowych uczestniczący w kolacji.  Nie pozostaje zatem nic innego, jak wyczekiwać kolejnego tego rodzaju wydarzenia w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój.

www.DrIrenaErisSpa.com

zdjęcia: Rafał Meszka/Kukbuk

tekst: mat. prasowe 




Dodał(a): Wiktoria Nowak , Wtorek 25.10.2016 (aktualizacja: 2016-10-25)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×