Kumkwat - co to za owoc, jak go jeść?

Kilka ciekawostek dotyczących tej minipomarańczy.

kumkwat-jak-jesc.jpgJeśli nigdy wcześniej nie słyszałyście o istnieniu kumkwatów, to czas nadrobić zaległości z przyrody.

Nazwa tego owocu pochodzi od słów z języka chińskiego - kam (złoto) i kwat (pomarańcza). W rzeczywistości kumkwaty są bardzo zbliżone do pomarańczy - można śmiało napisać że są ich miniaturkami (chociaż w przeciwieństwie do nich mają jadalną skórkę). 

Ojczyzną kumkwatów są Chiny, ale uprawiane są też w Ameryce Północnej i Południowej oraz w Europie - głównie w rejonach Morza Śródziemnego, przede wszystkim na greckiej wyspie Korfu.

W Polsce kumkwaty możecie znaleźć przede wszystkim w sklepach, które importują egzotyczne owoce.

 Zobacz także: 5 owodów, dla których warto jeść orzechy makadamia

Zobaczcie, jak wybrać najlepszy kumkwat spośród kilku dostępnych w sklepie, dlaczego warto go jeść, jak się do tego jedzenia zabrać i w towarzystwie jakich innych produktów powinien smakować najlepiej. 

1. DLACZEGO WARTO JEŚĆ KUMKWATY?

Poza tym, że kumkwat to owoc-ciekawostka, który ma egzotyczny wygląd i smak, to jeszcze ma kilka właściwości odżywczych. Przede wszystkim zawiera błonnik, sole imneralne, trochę potasu i witaminę C. 

Kumkwaty powinny włączyć do swojej diety osoby, które mają niedobory witaminy C, często przechodzą przeziębienia i mają obniżoną odporność. Spożywanie kumkwatów może też pozytywnie wpłynąć na obniżenie poziomu cholesterolu, a na pewno - poprawia humor!

Zobacz także: Limonka - co to za owoc, jak go jeść? Kilka ciekawostek

2. JAK WYBRAĆ NAJLEPSZy kumkwat?

Kumkwat to taka minipomarańcza. Przy jej wyborze warto zwrócić uwagę na skórkę - nie powinna być poobijana ani uszkodzona. Najlepiej, żeby miała jednolitą, pomarańczową barwę. P

3. JAK JEŚĆ KUMKWAT?

Kumkwaty w przeciwieństwie do pomarańczy mają jadalną skórkę, dlatego nie trzeba ich nawet obierać (ale należy je dokładnie umyć). 

Kumkwaty mogą być dobrym dodatkiem do deserów (np. lodów), sałatek, czy koktajli. Można też z nich zrobić dżemy, marmolady albo nadziać nimi mięso. 

Zobacz także: Jakie są odchudzające owoce i warzywa?

Źródło: MilionKobiet.pl, wikipedia.pl
Foto: Thinkstock

Dodał(a): Karolina Zdunowska , Czwartek 31.03.2016 (aktualizacja: 2016-03-31)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×