Limonka - co to za owoc, jak go jeść?

Wszystko, co powinnyście wiedzieć zanim sięgniecie po ten owoc.

limonka-najwazniejsze-informacje.jpgLimonka nazywana bywa także owocem limy czy limetką. To bliska krewna znanej nam cytryny, różnica się od niej wielkością (zwykle limonki są mniejsze) i kolorem (najczęściej zielonym). 

Zobacz także: 7 przepisów na koktajle odkwaszające organizm

Ojczyzną limonek jest południowo-wschodnia Azja, ale spotkać je można niemal wszędzie tam, gdzie panuje klimat tropikalny bądź subtropikalny, przede wszystkim w Meksyku, Argentynie, Indiach i Brazyli, ale także w Europie, na Florydzie i w Egipcie. 

W naszym kraju, ze względu na zbyt surowy klimat, nie ma rodzinych upraw tego owocu, ale możecie poszukać limonki w dobrych sklepach warzywnych i hipermarketach, powinny leżeć tuż obok cytryn. Nie jest to owoc sezonowy, dlatego można "polować" na niego przez cały rok. 

 

Zobaczcie, dlaczego warto jeść limonki, jak wybrać najlepszy owoc i jak się do tego jedzenia zabrać.  

1. DLACZEGO WARTO JEŚĆ LIMONKI?

Limonka, jak to zwykle w przypadku cytrusów bywa, jest źródłem przede wszystkim witaminy C (zawiera jej więcej niż cytryna!). Poza tym jest bogata w wapń, potas i fosfor. 

Limonki warto włączyć do swojej diety szczególnie w okresie przeziębieniowym, ponieważ doskonale poprawia odporność i pozwala zwalczać przeziębienia i infekcje. 

Zobacz także: Pigwa - wszystko, co powinnyście o niej wiedzieć

2. JAK WYBRAĆ NAJLEPSZĄ LIMONKĘ?

Najlepiej wybierać te cięższe limonki - powinny mieć więcej soku. Dojrzałe owoce mają lśniącą, intensywnie zieloną skórkę. Warto zwrócić uwagę, by nie było na niej żadnych plam i innych uszkodzeń.  

3. JAK JEŚĆ LIMONKĘ?

Limonka ma orzeźwiający zapach i bardzo kwaśny smak, dlatego trudno byłoby ją jeść jak jabłko czy pomarańczę. Limonka, jak każdy cytrus, nadaje się do zjedzenia po obraniu ze skórki. 

Najlepiej wykorzystać limonki do kulinarnych eksperymentów, w sieci na pewno znajdziecie wiele ciekawych przepisów na dania i napoje z limonkami. Limonki mogą być bowiem świetną bazą do napoju, sorbetu czy deseru. Często wykorzystuje się je w kuchni azjatyckiej do wzbogacenia smaku dań wytrawnych. 

Zobacz także: Jakie są odchudzające owoce i warzywa?

Źródło: MilionKobiet.pl, wikipedia.pl, kuchnialidla.pl
Foto: Thinkstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Poniedziałek 28.03.2016 (aktualizacja: 2016-03-28)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×