Lucuma - jak jeść to cenione superfood?

Wszystko, co chciałybyście wiedzieć na temat tego ciekawego owocu.

lucuma.jpgSuperfoods to takie owoce, które są cenione ze względu na swoje cudowne właściwości odżywcze i zastosowanie. Ostatnio do tego elitarnego grona dołączono także lucumę - ciekawy owoc z żółtą lub zieloną skórką i pestką w środku, przypominającą kasztana. To bardzo słodki owoc, nazywany "słodkim złotem Inków". 

Ojczyzną lucumy jest Ameryka Południowa i jeśli będziecie chciały jej skosztować, musicie wybrać się właśnie na tamten kontynent - do Chile, Ekwadoru czy Peru. Ze względu na to, że lucuma jest owocem bardzo delikatnym, rzadko jest transportowana w inne rejony świata. W Polsce i innych krajach możecie znaleźć lucumę w wersji sproszkowanej (ok. 20 zł za 50 g). 

 Zobacz także: 7 przepisów na koktajle odkwaszające organizm

1. DLACZEGO WARTO JEŚĆ LUCUMĘ?

Lucuma jest bogata w wiele składników odżywczych - zawiera wiele utleniaczy (m.in. beta-karoten), cynk, żelazo, magnez, fosfor i wapń a także witaminę B3. Lucuma jest produktem bezglutenowym i choć, jest bardzo słodka - ma niski indeks glikemiczny. 

Dlatego lucumę powinny włączyć do swojej diety szczególnie osoby, które mają cukrzycę, niedobory witaminy B3 lub chcą zregenerować swoją skórę i usunąć z niej wszelkie oznaki zmęczenia. 

2. JAK JEŚĆ LUCUMĘ?

Świeża lucuma, zerwana prosto z drzewa w Ameryce Południowej jest częstym składnikiem lodów, deserów i soków. 

Lucuma w wersji sproszkowanej (pozyskiwana z suszonych i rozgniecionych owoców) może świetnie zastąpić cukier, bowiem jest tak samo słodka. Może być też dodatkiem do lodów, jogurtów, wypieków i innych deserów. 

Zobacz także: Jakie są odchudzające owoce i warzywa?

Źródło: MilionKobiet.pl, wikipedia.pl
Foto: Thinkstock

Dodał(a): Karolina Zdunowska , Poniedziałek 22.02.2016 (aktualizacja: 2016-02-22)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×