Marakuja - co powinnaś wiedzieć zanim sięgniesz po ten owoc?

Ciekawostki dotyczące jednego owocu, który kryje się pod 4 nazwami: marakuja, owoc pasji, passiflora i męczennica.

marakuja-jak-jesc.jpgTajemniczy, egzotyczny owoc, który widzicie na zdjęciu to marakuja, owoc pasji, passiflora lub męczennica. Każda nazwa jest prawidłowa, przy czym chyba najbardziej popularna jest ta pierwsza, możecie spotkać się czasami też z tą drugą i trzecią, a "męczennica" to najpopularniejsze określenie dla krzaka, na którym te rosną owoce. 

Ojczyzną marakui jest Ameryka Południowa i właśnie tam (do Peru, Kolumbii, Ekwadoru czy Brazylii) powinnyście się wybrać, jeśli macie ochotę zjeść passiflorę prosto z krzaczka. W Polsce też możecie kupić marakuję, ale trochę zachodu będzie was kosztowało odnalezienie tego owoca, bo nie jest zbyt łatwo dostępny. 

Niemniej, jeśli nigdy wcześniej nie miałyście do czynienia z tym owocem i chcecie nadrobić zaległości, chyba warto wykonać taki wysiłek i poszukać marakui w dobrych sklepach owocowo-warzywnych, czy na działach owocowych w hipermarketach. 

 Zobacz także: 5 ciekawych zastosowań skórki z pomarańczy

A jeśli już znajdziecie marakuję, zobaczcie jak wybrać najlepszy owoc pasji spośród kilku dostępnych w sklepie. Podpowiadamy, dlaczego warto go jeść, jak się do tego jedzenia zabrać i w towarzystwie jakich innych produktów powinien smakować najlepiej. 

1. DLACZEGO WARTO JEŚĆ Marakuję?

Marakuja jest istnym bogactwem witaminy C, wapnia, źelaza, a także karotenów. Warto ją jeść ze względu na jej właściwości uspokajające i antystresowe, dlatego polecana jest, gdy czekają Was jakieś ważne egzaminy, czy inne sytuacje stresujące. 

Zobacz także: Pomelo - jak go jeść i inne ciekawostki

2. JAK WYBRAĆ NAJLEPSZą marakuję?

Wybierając marakuję najlepiej kierować się wyglądem jej skórki. Skórka dojrzałych owoców, gotowych do zjedzenia jest lekko pomarszczona. 

3. JAK JEŚĆ marakuję?

Do jedzenia marakui najlepiej zabrać się, gdy macie pod ręką nóż i łyżeczkę. Wystarczy przekroić owoc na pół i łyżeczką wybierać miąższ. Jadalna jest jedynie galaretowata zawartość owoca. Można ją jeść z pestkami lub bez.

Marakuja dobrze komponuje się z nabiałem - jest świetnym dodatkiem do jogurtów, lodów, kefirów czy serków. Zresztą, na pewno na półkach sklepowych nieraz widziałyście jogurty o tym smaku. Marakuja ma orzeźwiający, kwaśno-słodki smak, może być też składnikiem soku, czy koktajlu. 

Zobacz także: Odchudzające owoce i warzywa

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Czwartek 12.11.2015 (aktualizacja: 2015-11-12)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Anonim
Marakuja jest super. Nie dawno odkryłam ten owoc i się zakochałam. Szczególnie polecam drinki i smoothie https://www.edocr.com/v/wa3y81ax/olejedu/marakuja-a-smaczne-smoothie
Dodano: 2017-02-03 19:12:37 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×