Mięso z grilla szkodliwe dla zdrowia?

Grillowanie jest bardzo modne. A piękna pogoda sprzyja beztroskim chwilom przy upragnionych przekąskach z rusztu. Czy to jednak popłaca?

grilowanie

Mięso z grilla szkodliwe dla zdrowia?

Pyszne i cudownie pachnące mięso z grilla może być również bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Spożywanie takich potraw może się bowiem skończyć nieprzyjemnymi dla nas konsekwencjami. Zatrucia należą do takich właśnie problemów.

Lepiej więc zabezpieczyć się znacznie wcześniej i skorzystać z pewnych "złotych rad". Oczywiście bardzo ważne jest zachowanie rozsądku, ale z pewnością należy unikać sztucznych rozpałek, które jak wiadomo bywają niebezpieczne i zawierają dużo substancji rakotwórczych. Lepiej więc skorzystać z tych droższych ale naturalnych. W końcu zdrowie jest bezcenne.

Nie należy również dopuścić do tego, aby tłuszcz z mięsa spływał do ognia. Niestety, wraz z dymem pewne trujące substancje dostają się do pieczonego właśnie mięsa. Na dłuższą metę może to nieść za sobą duże zagrożenie dla naszego zdrowia. Lepiej więc używać odpowiednich tacek.

Bardzo ważne jest to, aby nie przyprawiać mięsa gotowymi już marynatami. Łatwo zresztą dostępnymi w sklepach i właściwie najłatwiejszymi do dostania. Nie dajmy się zwieść. Zawierają bowiem zbyt dużo soli i wiele ulepszaczy smaku, co może odbić się na naszym zdrowiu. Postawcie na to, co naturalne. Pamiętajcie, że lepiej zapobiegać niż leczyć!




Dodał(a): Iza Hofman , Poniedziałek 02.07.2012 (aktualizacja: 2012-06-29)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×