Miewasz bóle głowy po posiłku? Zobacz, co to oznacza!

Jeżeli po jedzeniu często boli Cię głowa, może to oznaczać poważne problemy zdrowotne. Lepiej ich nie lekceważ!

bolglowy.jpg

Ból głowy po posiłku może być spowodowany różnymi czynnikami, na przykład niewyspaniem czy problemami z ciśnieniem. Najnowsze badania dowodzą jednak, że główną przyczyną jest nietolerancja tyraminy, zawartej w wielu spożywanych przez nas produktach. Tyramina to związek organiczny, który występuje naturalnie w pożywieniu. W swoim działaniu przypomina adrenalinę-podnosi ciśnienie i przyspiesza tempo bicia serca. Jeżeli nasz organizm nie toleruje tyraminy, oznacza to że nie posiadamy enzymu odpowiedzialnego za jej trawienie. Przez to tyramina trafia do krwiobiegu, a podniesione w ten sposób ciśnienie jest główną przyczyną silnego bólu głowy.

Zdarza się, że nietolerancja tyraminy objawia się także nagłym kołataniem serca, a nawet śpiączką! Możesz także zauważyć ciągłe zmiany nastroju i zmęczenie... Jeżeli zaobserwujesz u siebie te dolegliwości, powinnaś jak najszybciej ograniczyć składniki bogate w tyraminę. Produkty, które zawierają jej najwięcej to między innymi piwo, wino, sery, sos sojowy, banany, czekolada, pomidory, salami czy czerwone mięso.

Istnieje także sposób na zniwelowanie skutków ubocznych spożywania tyraminy. Warto zadbać o dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości magnezu w codziennej diecie. Możesz go znaleźć w naturalnych, smacznych produktach, takich jak natka pietruszki,  koperek czy pestki dyni. Pamiętaj także o regularnym spożywaniu produktów mlecznych, bogatych w witaminę B2, która działa rozkurczowo na naczynia krwionośne.

Zdjęcie: iStock 



Dodał(a): Alicja Bartosiak , Sobota 19.11.2016 (aktualizacja: 2016-11-19)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×