Miód czy cukier - czym słodzić? Oto odpowiedź

Mód ma wiele dobrych właściwości. Okazuje się, że jest znacznie lepszym produktem do słodzenia niż cukier. Zobaczcie dlaczego.

miód właściwości.jpg

Miód czy cukier - czym słodzić? Oto odpowiedź

 

Cukier jest wszędzie. Niestety to stwierdzenie nie jest przesadą. Jeśli dokładniej przyjrzymy się etykietom, które kupujemy, okaże się, że praktycznie każdy produkt zawiera choćby śladowe ilości cukru.

Niestety to sprawia, że nieświadomie przyjmujemy ogromne ilości cukru każdego dnia. Co więcej, do tego wszystkiego doliczyć trzeba te łyżeczki, które lądują w kawie, herbacie, czy posiłkach jakie jemu w ciągu dnia.

Zobacz też: DIY: MASECZKI LIFTINGUJĄCE Z BIAŁKA ORAZ MIODU I WODY RÓŻANEJ 

Tę liczbę można zmniejszyć, wystarczy zdecydować się na inny, zdrowy słodzik. Najlepiej zdecydować się na coś, co jest jak najbardziej naturalne - miód. Dlaczego? 

 

Przede wszystkim miód, w przeciwieństwie do zwykłego cukru, nie zawiera syropu fruktozowo-kukurydzianego, który wprowadza do organizmu jedynie puste kalorie. Posiada za to minerały i przeciwutleniacze, których brakuje w zwykłych kostkach cukru.

Zobacz też: JAKIE WŁAŚCIWOŚCI MA MIÓD MANUKA? 

Nasz organizm rozpoznaje miód jako naturalny i zdrowy słodzik, a co za tym idzie przetwarza go w bezpośredni, ale stopniowy sposób. Wprost przeciwnie jest w przypadku cukru. Wpływa on negatywnie na poziom glukozy we krwi powodując jej nagły wzrost, a później szybki spadek, co może powodować zmiany nastroju, czy też inne niechciane dolegliwości.

Warto zatem zamienić łyżeczkę cukru na łyżeczkę miodu. Będzie to z pewnością z korzyścią dla zdrowia i szczupłej sylwetki, a walory smakowe także będą lepsze.

Zobacz też:

Źródło: Milionkobiet.pl

Foto: Shutterstock.com


Dodał(a): Paulina Lęcznar , Piątek 17.04.2015 (aktualizacja: 2015-04-17)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×