Na co zwracać uwagę przy wybieraniu cytrusów?

Mandarynki i pomarańcze na stałe wpisały się m.in. w świąteczną atmosferę. Jak wybrać te najlepsze? Na co zwrócić uwagę? Mamy kilka podpowiedzi.

Na co zwracać uwagę przy wybieraniu cytrusów?

Herbata z cytryną, mandarynki, pomarańcze, limonki, grejpfruty - te owoce często goszczą na naszych stołach i w menu. Oto kilka wskazówek, jak je wybierać, aby ich jakość i smak nas nie zawiodły.

Pomarańcze


Owoce powinny być ciężkie, ponieważ to świadczy o ich soczystości. Ponadto ich kolor powinien być jednolity i intensywny. Ważne jest aby posiadały charakterystyczny "pępek", który świadczy o tym, że owoc nie ma pestek.

Zobaczcie także: Pomarańcze na cellulit

Mandarynki


Przy ich wyborze najlepszym doradcą jest węch. Ponadto owoc powinien mieć jednolity kolor i nie być uszkodzony, ponieważ w przeciwnym razie szybko spleśnieje. Mandarynki, podobnie jak pomarańcze, także powinny być ciężkie.

Cytryny


Te owoce powinny być ciężkie i mieć intensywną barwę. Jeżeli skórka jest gruba, a końce odstają, wtedy są one mało soczyste. Przy ich wyborze także warto kierować się węchem.

Zobaczcie także: Dżem z dyni i pomarańczy

Grejpfruty


Podobnie jak reszta cytrusów, powinien być ciężki i mieć jednolity kolor, lecz warto także zwrócić uwagę na jego końce, które powinny być delikatnie spłaszczone.

Na co jeszcze zwrócić uwagę przy wybieraniu owoców?


Jest kilka uniwersalnych wskazówek.

1. Świecąca skórka wcale nie musi być wyznacznikiem zdrowych cytrusów. Często jest to wynik zastosowania parafiny w połączeniu z innymi konserwantami. Owoce są tą mieszanką nacierane.

2. Jeżeli kupujecie owoce pakowane w siatki, często może się w nich zdarzyć spleśniały owoc, który szybko zaraża pozostałe, a jak wiadomo, pleśń sprzyja rozwojowi np. nowotworów.



Zobaczcie także:



Foto: Thinkstock


Dodał(a): Agnieszka Pulikowska , Wtorek 17.11.2015 (aktualizacja: 2015-11-17)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×