Naukowcy przestrzegają przed podgrzewaniem żywności w mikrofalówce

O szkodliwości kuchenek mikrofalowych mówi się od dawna. Sprawdźcie, co na ten temat mówią najnowsze badania.

Naukowcy przestrzegaj przed podgrzewaniem żywności w mikrofalowce

Bardzo często kupujemy żywność zamkniętą w plastikowych pojemnikach, czy też sami gotujemy obiad i przechowujemy właśnie w tego typu pudełkach, a potem wstawiamy je do kuchenki mikrofalowej i podgrzewamy.

Stało się to już tak popularne, że w zasadzie nikt się nie zastanawia, jak to odbija się na naszym zdrowiu. Postanowili to zbadać naukowcy z Nowego Jorku. Projektem kierował prof. Leonardo Transande. Okazało się, że zarówno przechowywanie, jak i podgrzewanie jedzenia w plastikowych pojemnikach może powodować takie choroby, jak cukrzyca, czy nadciśnienie. Wszystko przez toksyczne substancje, z których te są wykonane. Kiedy na nie działa wysoka temperatura, zwiększa się działanie tych toksyn.

Zobaczcie także: Czy czerwone mięso zwiększa ryzyko raka? Oto najnowsze wyniki badań

Podgrzewanie jedzenia w plastikowych opakowaniach sprzyja insulinoodporności i podwyższonemu ciśnieniu tętniczemu, czynnikom ryzyka w cukrzycy - mówi prof. Leonardo Transande.

Czy zatem powinniśmy zupełnie zaprzestać korzystania z plastikowych pojemników, które tak naprawdę bardzo ułatwiają nam życie? Wystarczy ograniczyć do minimum ryzyko przeniknięcia szkodliwych substancji. Po prostu unikajmy podgrzewania żywności w plastikowych pojemnikach, nie wkładajmy ich do zmywarki i myjmy osobno.

Zobaczcie także: Oczyszczanie organizmu - poznaj 9 produktów, które Ci w tym pomogą

Jeżeli chcecie podgrzać obiad, najpierw wyłóżcie go na talerz do tego przystosowany, np. z żaroodpornego szkła.




Zobaczcie także:



Źródło: hoy.com.do/  Onet
Foto: Shutterstock



Dodał(a): Agnieszka Pulikowska , Środa 29.07.2015 (aktualizacja: 2015-07-29)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×