Nie daj się nabrać na wędlinę

Kusi nas zza sklepowych lad zapachem i ładnym wyglądem. Jednak czy rzeczywiście wybrana przez nas wędlina jest taka smaczna i zdrowa dla naszego organizmu?

wędliny

W Polsce coraz więcej sklepów zamiast "prawdziwych" wędlin, zawierających stuprocentowe mięso decyduje się na sprzedawanie ich modyfikacji. Dodawanie polepszaczy smaku, konserwantów i dużej ilości wody nikogo już nie dziwi. Czy rzeczywiście musimy godzić się na kupowanie takiego towaru? Oczywiście, że nie. Postawą jest bycie świadomym konsumentem i wybieranie najlepszego mięsa z oferowanego nam asortymentu.


Jak wybrać smaczną i zdrową wędlinę?

1. Przede wszystkim sprawdź zawartość mięsa w wędlinie. Im będzie go więcej, tym smaczniejszy produkt kupisz. Pamiętaj, że każdy sklep ma obowiązek poinformowania Cię o składzie produktu, zawartości poszczególnych składników oraz cenie wędliny za kilogram.

2. Nie daj się nabrać na niskie ceny wędlin. W Polsce królową polskich wędlin jest szynka. Uwielbiają ją zarówno dorośli, jak też dzieci. Dobra gatunkowo szynka kosztuje ok. 25 - 35 zł. Każdy tańszy produkt niesie ryzyko, że może znajdować się w nim zbyt dużo wody lub sztucznych polepszaczy.

3. Strzeż się MON - mięsa oddzielanego mechanicznie. Są to produkty, które są otrzymywane poprzez usunięcie mięsa z tkanek, które przylegają  do kości. W wyniku tego może ulec zmianie jakość mięsa, może zostać zmodyfikowana jego barwa, pogorszyć się smak oraz zapach. Staraj się w ogóle nie kupować tego typu mięsa.

4. Kupuj wędliny tylko w sprawdzonych sklepach, najlepiej w garmażeryjnych. Unikaj dużych hipermarketów, o których mało wiesz. Może się okazać, że mięso sprowadzane jest do nich z niepewnego źródła.

5. Podczas zakupów zwróć uwagę na kolor wędliny. Jej barwa nigdy nie powinna być jednolita - to oznacza, że wstrzyknięto do niej dużą ilość wody. Decyduj się na zakup wędliny o zróżnicowanym kolorycie, z widocznymi włóknami.

6. Nie daj się również nabrać na opakowanie wędlin. Fakt, że szynka lub inne mięso jest owinięte sznurkiem, sugerującym, że pochodzi z tradycyjnego wyrobu, wcale nie musi  tego oznaczać. producenci robią wszystko, aby zachęcić nas do zakupu, wykorzystując nie zawsze etyczne środki. Bądź na to przeczulona!

7. Często kupujesz szynkę z kością? Tym lepiej dla Ciebie! tego rodzaju produkty zawierają bardzo niską zawartość solanki. Dzięki temu, producenci nie mają możliwości dodawania do niej zbyt dużej ilości wody.




Tekst: Emilia Czaczkowska

Źródło: MilionKobiet.pl



Przeczytaj również:

Magiczny błonnik?

Jedz dla dwojga, nie za dwoje

Czy makaron naprawdę tuczy?





Dodał(a): Emilia Czaczkowska , Czwartek 31.05.2012 (aktualizacja: 2012-05-30)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (2)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
szyszka094
ja na szczęście jestem ze wsi i sama robię wyroby mięsne
Dodano: 2012-06-05 11:07:14 Zgłoś nadużycie
olinkaa24
użyteczne rady
Dodano: 2012-05-31 19:57:05 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×
  • Dieta na zimę

    Dieta na zimę

    Warzywa, owoce, mięso, a może orzechy? Co jeść, aby jednocześnie nie złapać przeziębienia lub grupy, mieć siłę na treningi i nie przytyć? O idealnej diecie na zimowe bieganie, która… czytaj więcej

  • Tyle diet – którą wybrać?

    Tyle diet – którą wybrać?

    W Internecie dryfuje mnóstwo „złotych” przepisów, diet – a która z nich będzie najlepsza dla aktywnej dziewczyny chcącej zrzucić kilka kilogramów? Z pomocą nadbiega Katarzyna Biłous,… czytaj więcej