Nietolerancja laktozy - najważniejsze informacje

Problemy z nietolerancją laktozy ma coraz więcej osób, ale często myli je z innymi schorzeniami układu pokarmowego. Dlatego też mamy dla was kilka niezbędnych informacji na ten temat.

Nietolerancja laktozy - najważniejsze informacje

Bóle brzucha, nadmierne gazy, biegunka, a nawet nudności i wymioty – to najczęstsze objawy nietolerancji laktozy. Bardzo łatwo pomylić je z innymi schorzeniami układu pokarmowego. Aby przekonać się, czy rzeczywiście mamy do czynienia z problemem nieprzyswajania laktozy, należy wykonać specjalistyczne badania.

Prawie 3/4 ludzkości nie przyswaja laktozy


Laktoza to cukier występujący w mleku ssaków. Do drugiego roku życia jelita dziecka produkują laktazę - enzym rozbijający laktozę na dwa cukry proste - glukozę i galaktozę, które łatwo przenikają do naszego krwiobiegu. Z czasem zdolność ludzkiego organizmu do produkcji laktazy zmniejsza się do zaledwie 5 proc. Nietolerancja laktozy to dość powszechny problem. Dotyczy około 70 proc. dorosłych osób na całym świecie. Według badań, problemy z wytwarzaniem laktazy ma 37 proc. dorosłych Polaków.
Niedobór laktazy lub zupełna niezdolność do jej wytwarzana może mieć różne podłoża. Najczęstszym z nich są uwarunkowania pierwotne - dziedziczone genetycznie (zmiany genu LCT, zwanego genem laktazy). Oprócz nich występuje też tzw. nabyta nietolerancja - będąca na przykład efektem uszkodzenia jelit w wyniku przebytych chorób, nadmiernego przyjmowania leków lub nadużywania alkoholu.

Zobaczcie także: Jesteśmy coraz bardziej odporni na antybiotyki

Jak wykryć nietolerancję laktozy?


Kluczem do ustalenia odpowiedniej diety i pozbycia się uciążliwych objawów nietolerancji laktozy jest wykonanie badań. Oczywiście możemy na jakiś czas (np. na dwa tygodnie) zrezygnować z produktów zawierających laktozę i sprawdzić, czy ustąpią dolegliwości żołądkowe, ale nie jest to zbyt skuteczna metoda. By mieć pewność, należy wykonać specjalistyczne testy. Wśród możliwości są między innymi: analiza pH kału, badanie zawartości glukozy we krwi po doustnym przyjęciu laktozy, a także zawartość wodoru w wydychanym powietrzu.

Testy te można wykonać w przychodniach i szpitalach. Mieszkańcy małych miejscowości, w których nie ma tego typu placówek, a także osoby żyjące w miastach, których zmorą jest ciągły brak czasu, mogą odwlekać wizytę i badania w nieskończoność. Dla obydwu grup świetnym rozwiązaniem są testy genetyczne zamawiane przez internet, które od niedawna są dostępne na ryku.    
- Próbkę do badania możemy pobrać w domu. Wystarczy niewielka ilość śliny. Następnie test, wraz z pobranym materiałem genetycznym, przesyłamy do profesjonalnego laboratorium, a wyniki możemy odczytać na założonym przez nas profilu na platformie internetowej. Nie musimy nawet wychodzić z domu – tłumaczy Tomasz Karmowski, założyciel platformy Zdrowegeny.pl, poprzez którą można zakupić testy.

Zobaczcie także: Co jeść, żeby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka?

Nietolerancja laktozy - co dalej?



W przypadku pozytywnego wyniku testu, który oznacza, że nasz organizm nie toleruje laktozy, należy wyeliminować z diety mleko krowie, kozie i owcze. Większość dorosłych osób, u których wykryto nietolerancję laktozy, jest w stanie przyjąć niewielką ilość tego cukru – zwykle nie więcej niż 10g dziennie. Limit ustala się sprawdzając, czy dana ilość produktu zawierającego laktozę spowoduje wystąpienie problemów żołądkowych.

Cierpiących na nietolerancję laktozy z pewnością pocieszy informacja, że wciąż mogą spożywać przetworzony nabiał: jogurty, kefiry czy maślankę. Eksperci stwierdzają nawet, że ich jedzenie jest zalecane ze względu na zawartość bakterii probiotycznych, które wytwarzają laktazę.
Ograniczając nabiał w swojej diecie, należy też zadbać o dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości składników mineralnych, a w szczególności wapnia. – Dobrym substytutem mleka krowiego jest mleko sojowe lub o zmniejszonej zawartości laktozy, które są bogate w wapń. Warto zadbać również o odpowiednią ilość witaminy D w naszym organizmie. To ona odpowiada za wchłanianie wapnia. Jaja czy wątróbka to popularne źródła tej witaminy – radzi Tomasz Karmowski.



Zobaczcie także:



Źródło: Zdrowegeny.pl
Foto: Thinkstock


Dodał(a): Agnieszka Pulikowska , Wtorek 17.11.2015 (aktualizacja: 2015-11-17)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Anonim
Ja dopiero spotkałam się z tematem nietolerancji laktozy po narodzinach corci, miala straszne kolki i nic nie pomagalo, dopiero po badaniu 8kazalo sie ze to wlasnie nietolerancja laktozy, podajemy kropelki kolaktaza i jak narazie pomaga
Dodano: 2016-01-30 20:44:55 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×