Ocet jabłkowy dla zdrowia

Ocet jabłkowy uzyskiwany jest poprzez fermentację owoców. Wykorzystywany jest nie tylko w kuchni do przygotowywania posiłków, ale pomaga również skutecznie spalać tkankę tłuszczową i poprawia odporność organizmu.

Ocet jabłkowy dla zdrowia

Ocet jabłkowy dla zdrowia



Ocet jabłkowy znamy doskonale, jako dodatek do potraw mięsnych, sałatek czy baza do pysznego sosu. jego charakterystyczny smak i zapach znacznie poprawiają smak przyrządzonych dań.  Jednak na tym nie kończą się pozytywne właściwości octu jabłkowego. Zawiera on bowiem w sobie bardzo wiele witamin oraz mikroelementów, które pomagają utrzymać nasz układ pokarmowy w dobrej kondycji. Jedną z nich jest witamina E, nazywana również witaminą młodości. Dzięki niej nasz organizm będzie odpowiednio chroniony przed negatywnym wpływem wolnych rodników. A to z całą pewnością pomoże nam zachować urodę i młodzieńczy wygląd na długie lata!

Ocet jabłkowy pity regularnie pozwala podnieść odporność organizmu, co jest bardzo istotne zwłaszcza teraz, przed nadejściem okresu jesienno-zimowego. Produkt ten możesz również z powodzeniem wykorzystać do pozbycia się zbędnych kilogramów.

Świeżo wyciskane soki na odporność - czytaj więcej!

Zmagasz się z dokuczliwymi oraz nie chcącymi zniknąć krostkami czy wypryskami na twarzy? Również polecamy ci zastosowania kuracji miejscowej zewnętrznej z wykorzystaniem octu jabłkowego.

Skąd wziąć ocet jabłkowy? Kupisz go we wszystkich większych sklepach spożywczych. Możesz również przygotować go samodzielnie w domu.

Poznaj zbawczą moc aloesu



Ocet jabłkowy dla zdrowia

Ocet jabłkowy dla zdrowia


Przepis na samodzielne wykonanie octu jabłkowego

Składniki:

- kilogram jabłek

- litr wody

- 15 dag cukru

- 2 dag drożdży

- 2 kromki chleba razowego

Wykonanie:

Jabłka umyj, a następnie zetrzyj na tarce - razem z gniazdami nasiennymi. Przelej je do słoika lub butelki. Dodaj pozostałe składniki, przykryj gazą i ostaw w ciemnych miejscu na dwa tygodnie. Po tym czasie przelej substancję przez gazę, a sok zlej do nowego naczynia. Dodaj 10 dag cukru i pozostaw do dalszej fermentacji na około półtora miesiąca. Po tym czasie znowu przecedź ocet przez gazę i wlej do czystej butelki. Ocet przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.





Opracowanie: Emilia Czaczkowska-Bołtromiuk

Źródło: MilionKobiet.pl

Foto: Thinkstock




Dodał(a): Emilia Czaczkowska-Bołtromiuk , Czwartek 06.09.2012 (aktualizacja: 2012-09-06)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (4)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
kasias
No prosze, to tylko ocet a tyle potrafi;)
Dodano: 2012-11-04 21:28:24 Zgłoś nadużycie
codzienna
słyszałam ,że jest rewelacyjny przy odchudzaniu
Dodano: 2012-10-26 14:55:55 Zgłoś nadużycie
Anonim
Super ocet:))))
Dodano: 2012-09-06 14:44:52 Zgłoś nadużycie
Anonim
nie wiedziałam że ma takia właściwości będę musiała wyprbować koniecznie
Dodano: 2012-09-06 14:44:47 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×