Odchudzające menu

Dieta dostarcza ci ok. 1600 kcal dziennie. Tyle, ile potrzebuje kobieta średniego wzrostu, o przeciętnej sylwetce i średnim poziomie aktywności fizycznej, by co tydzień tracić centymetr w talii. Poniżej znajdziesz jadłospis na pierwsze 6 dni diety. Możesz stosować go przez cały miesiąc lub dowolnie żonglować podanymi tu przepisami. Wolno ci zjeść menu ze śniadania na obiad albo z kolacji na śniadanie. A nawet przez cały dzień (4 razy) jeść śniadanie!

Odchudzające menu

dzień 1


Śniadanie: 369 kcal
■ Owsianka jabłkowo-migdałowa:
½ szklanki błyskawicznych płatków owsianych zalej szklanką mleka półtłustego, dodaj starte jabłko. Posyp cynamonem i 2 łyżkami posiekanych migdałów.

Obiad: 397 kcal
■ Kurczak zawijany w sałatę:
100 g upieczonej piersi kurczaka posmaruj 2 łyżkami niskotłuszczowego majonezu i owiń w liście sałaty. Posyp orzeszkami piniowymi (2 łyżki).

Kolacja: 381 kcal
■ Kanapka amerykańska:
Przekrój podłużną bułkę i posmaruj ją musztardą. Do środka włóż 3 plasterki chudej gotowanej szynki i pokrojony w plasterki pomidor.

dzień 2


Śniadanie: 388 kcal
■ Kanapka śródziemnomorska:
Pełnoziarnistą bułkę drożdżową posmaruj 2 łyżkami pasty oliwkowej (lub zielonego sosu pesto) i serkiem topionym light. Połóż na to 3 liście sałaty, 2 plasterki wędliny drobiowej, 5 plasterków ogórka i 3 suszone pomidory z zalewy.
Odchudzające menu
Obiad: 380 kcal
■ Ostry makaron z wędliną:
Chudą wędlinę drobiową (50 g) pokrój w kostkę. Wymieszaj ze 130 g ugotowanego makaronu razowego (penne). Dodaj 12 przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych, 2 łyżki utartej marchewki, łyżkę posiekanego selera naciowego i ½ łyżki sosu pesto.

Kolacja: 418 kcal
■ Sałatka Cezara z kurczakiem:
100 g warzyw liściastych (np. sałata, szpinak lub rukola) wymieszaj z upieczoną i pokrojoną piersią kurczaka (150 g). Dodaj łyżkę oliwy i posyp parmezanem (25 g). Zjedz z pieczywem pełnoziarnistym.

dzień 3


Śniadanie: 425 kcal
■ Owsianka truskawkowo- -bananowa z czekoladą:
½ szklanki błyskawicznych płatków owsianych zalej szklanką mleka, dodaj ½ szklanki rozmrożonych truskawek i ½ pokrojonego w talarki banana. Posyp łyżką startej gorzkiej czekolady.

Obiad: 350 kcal
■ Chrupiąca zapiekanka z tuńczykiem: 100 g odsączonego tuńczyka z puszki wymieszaj z 2 łyżkami nasion słonecznika. Kromkę chleba pełnoziarnistego posmaruj pastą. Przykryj plastrem żółtego sera o obniżonej wartości kalorycznej. Kanapkę zapiecz w piekarniku.

Kolacja: 437 kcal
■ Pistacjowy łosoś:
Ugotuj łososia. Mięso wymieszaj z posiekanymi pistacjami (2 łyżki) i pokrojonym w cząstki pomidorem. Rybę włóż do liści sałaty, obok połóż łyżkę serka kanapkowego wymieszanego z koperkiem.

Odchudzające menu

dzień 4


Śniadanie: 308 kcal
■ Musli z orzechami:
Czubatą łyżkę płatków owsianych błyskawicznych wymieszaj z ½ szklanki mleka, 2 łyżkami orzechów włoskich i 3 łyżkami suszonych żurawin.

Obiad: 400 kcal
■ Indyk w naleśniku:
Naleśnik posmaruj łyżką musztardy wymieszaną z łyżeczką majonezu i łyżeczką jogurtu. Posyp 2 łyżkami pestek słonecznika (lekko podprażonych). Następnie połóż pokrojony w plasterki pomidor, kilka liści sałaty oraz ugotowane mięso z piersi kurczaka (80 g). Zwiń naleśnik i zapiecz w piekarniku.

Kolacja: 400 kcal
■ Makaron z warzywami i serem:
100 g ugotowanego makaronu (najlepiej razowego penne) wymieszaj z uduszonymi na łyżce oliwy lub zblanszowanymi różyczkami brokułu. Dodaj pokrojoną paprykę i ząbek czosnku. Makaron posyp startym żółtym serem (30 g).

dzień 5
Śniadanie: 440 kcal
■ Płatki z serkiem:
3 łyżki pszennych płatków wymieszaj z serkiem waniliowym (150 g), kilkoma truskawkami i 10 orzechami laskowymi.

Obiad: 270 kcal
■ Sałatka z szynką i serem
pleśniowym: 80 g liści szpinaku wymieszaj z pokruszonym serem pleśniowym typu rokpol (łyżka), 10 pomidorkami koktajlowymi, łyżką musztardy francuskiej, łyżeczką octu balsamicznego oraz pokrojoną w kawałki gotowaną szynką (100 g).

Kolacja: 450 kcal
■ Naleśnik pepperoni:
Usmaż naleśnik. Posmaruj go przecierem pomidorowym, połóż na nim 10 plasterków kiełbasy pepperoni i kilka plasterków żółtego sera o obniżonej wartości tłuszczu. Posyp natką pietruszki i zapiecz w piekarniku.

dzień 6


Śniadanie: 350 kcal
■ Kanapka z awokado:
Gorący tost pełnoziarnisty posmaruj łyżeczką oliwy z ziołami. Połóż pokrojone w plasterki jajko, pomidor i awokado (60 g).

Obiad: 360 kcal
■ Sałatka nicejska:
Wymieszaj liście szpinaku i porwaną sałatę (w sumie 150 g). Dodaj 4 młode ziemniaki – ugotowane i pokrojone w kostkę, 10 czarnych oliwek, 100 g ugotowanej fasolki szparagowej, 6 pomidorków koktajlowych i 120 g tuńczyka
(w sosie własnym). Składniki wymieszaj, dodając łyżkę musztardy francuskiej.

Kolacja: 410 kcal
■ Naleśnik ze szpinakiem:
Usmaż naleśnik. Następnie przygotuj twarożek: 30 g sera typu feta wymieszaj z 2 łyżkami pestek słonecznika. Do tego dodaj liście szpinaku (szklanka). Tak przygotowaną masą posmaruj naleśnik. Zwiń i posyp kiełkami rzodkiewki lub rzeżuchy.


Dodał(a): Redakcja , Wtorek 08.03.2011 (aktualizacja: 2011-07-12)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Seltiel
z takim menu umarłabym z głodu, na 1600 kcal można skomponować 4-5 posiłkowe menu, gdzie nie będzie się głodnym, to mi się wcale nie podoba, brzmi głodowo ;(
Dodano: 2012-01-13 19:54:42 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×