Opuncja figowa - co to za owoc i jak go jeść?

Kilka najważniejszych informacji dotyczących tego ciekawego owocu.

opuncja-figowa.jpgOpuncja figowa nazywana jest także figą indyjską, figą kaktusową lub opuncją jadalną. To ciekawy owoc zaliczany do kaktusów, który wyglądem przypomina wielokolorowego ogórka z ostrymi kolcami. 

Ojczyzną opuncji figowej jest jest Ameryka Środkowa i Południowa. Dziś najwięcej opuncji uprawia się w Meksyku, ale można też ją spotkać w południowej Afryce, Kanadzie, Stanach Zjednoczonych, Australii i Indiach. 

W Polsce możecie kupić opuncję figową jedynie importowaną (najczęściej z Sycylii), gdyż w naszym kraju, ze względu na zbyt surowy klimat, nie ma rodzinych upraw tego owocu. Szukajcie opuncji w dobrych sklepach warzywnych i hipermarketach jesienią i zimą. 

 Zobacz także: 5 powodów dla których warto jeść białą rzodkiew

Zobaczcie, dlaczego warto jeść opuncję figową i jak się do tego jedzenia zabrać.  

1. DLACZEGO WARTO JEŚĆ OPUNCJĘ FIGOWĄ?

Opuncja figowa jest źródłem takich składników odżywczych jak: wapń, fosfor i witamina C. 

Opuncję figową powinny włączyć do swojej diety osoby, które chorują na astmę, mają duszności, niestrawność, wrzody. Opuncja wykazuje także właściwości m.in. przeciwzapalne i przeciwbólowe oraz przeczyszczające, dlatego należy jeść ją w ograniczonych ilościach. Ostatnie badania wskazują też, że wypicie ekstraktu z opuncji figowej przed suto zakrapianą imprezą może zmniejszyć dolegliwości związane z przedawkowaniem alkoholu. 

Zobacz także: Pigwa - wszystko, co powinnyście o niej wiedzieć

2. JAK WYBRAĆ NAJLEPSZą opuncję figową?

Wybierając opuncję figową, kierujcie się jej wyglądem - a dokładniej kolorem. Zielony kolor owoców świadczy o jej niedojrzałości. Dojrzała opuncja jest koloru żółtego, pomarańczowego lub czerwonego w zależności od odmiany. 

3. JAK JEŚĆ OPUNCJĘ FIGOWĄ?

Opuncja figowa jest kaktusem z cierniami, dlatego przygotowanie jej do jedzenia nie jest prostym zadaniem. Najlepiej zabrać się do tego w rękawiczkach. Należy nożem odciąć dwa końce owocu a następnie zdjąć skórkę, ściągając ją pionowymi ruchami. Powinna schodzić z łatwością. Jadalny jest soczysty miąższ.  

Opuncję figową można jeść na surowo i taką wersję polecamy. Może być też dodatkiem do sałatek, soków, deserów oraz dżemów. 

Zobacz także: Jakie są odchudzające owoce i warzywa?

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock

Dodał(a): Karolina Zdunowska , Środa 03.02.2016 (aktualizacja: 2016-02-03)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×