Oto 5 naukowych dowodów na to, że awokado skutecznie pomaga w odchudzaniu

Awokado dość rzadko gości na naszych talerzach, a to wielka szkoda! Okazuje się bowiem, że ma ono naprawdę wiele bardzo dobrych właściwości zdrowotnych. Oto one.

awokado.jpg

Oto 5 naukowych dowodów na to, że awokado skutecznie pomaga w odchudzaniu

Dostępność egzotycznych produktów staje się u nas coraz większa. Coraz mniejszy problem jest z kupieniem owoców, czy też warzyw, które pochodzą z bardzo odległych zakątków świata.

Dzięki temu otwieramy się na nowe smaki i doznania w kuchni i możemy korzystać w wielu dobroczynnych właściwości produktów, których dawniej nie było. Jednym z takich owoców jest właśnie awokado. Okazuje się, że jego spożywanie może bardzo pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Oto, co możemy zyskać, dzięki temu egzotycznemu owocowi.

Zobacz też: JAK OCZYŚCIĆ PAPRYKĘ, OBRAĆ KIWI LUB MANGO? POZNAJ KUCHENNE TRIKI, KTÓRE CI POMOGĄ 

Walczy z tkanką tłuszczową

Awokado jest zdecydowanie sprzymierzeńcem każdej diety. Zawiera bowiem tłuszcze nienasycone, które pomagają pozbyć się tłuszczu w okolicach brzucha. Badania przeprowadzone na Penn State University pokazały, że spożywanie około 3 łyżek dzienne oleju z awokado może pomóc zmniejszyć tkankę tłuszczową nawet o 1,6 procent w ciągu miesiąca. Co więcej, olej z awokado znacznie lepiej nadaje się do smażenia i używania w kuchni, ze względu na wyższą niż inne oleje temperaturę palenia.

avokado.jpg

Awokado powinno gościć na naszych talerzach jak najczęściej

Pomaga zmniejszać apetyt

Owoc ten ma jeszcze jedną ważną właściwość, która sprawia, że powinno być ono niezbędnym elementem każdej zdrowej diety. Oprócz tego, że może pomagać skutecznie spalać tkankę tłuszczową, awokado zmniejsza apetyt. Przeprowadzone niedawno badania pokazały, że osoby, które na lunch zjadły połowę awokado, odczuwały później aż o 40 procent mniejszy głód.

Zobacz też: BABECZKI Z IMBIREM I AWOKADO

Wspomaga aktywność fizyczną

Spożycie awokado przed treningiem sprawia, że podnosi się poziom naszej aktywności fizycznej, a co więcej, utrzymuje przyśpieszony metabolizm nawet po tym, jak opuszczamy siłownię.  Potwierdzają to wyniki badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition.

 

To źródło wielu witamin

Awokado oprócz dobrych tego, że zawiera dobre tłuszcze, ma w sobie także bardzo dużo witamin i minerałów. Na łamach czasopisma medycznego Diabetes Care opublikowano badania, które pokazały, że spożywanie dużych ilości witaminy K, która obecna jest w awokado, pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy aż o 19 procent.

Zobacz też: MASECZKA DO TWARZY Z AWOKADO

Pomaga walczyć z cholesterolem

American Heart Association zaprosiło do eksperymentu 45 osób, które podzielono na 3 grupy mające wprowadzić w życie 3 różne diety obniżające cholesterol. Ci, którzy przez miesiąc mieli codziennie spożywać jedno awokado wykazali się niższym poziomem złego cholesterolu niż pozostałe 2 grupy na innych dietach. Naukowcy twierdzą, że dzieje się tak za sprawą pozytywnego dla zdrowia nienasyconego tłuszczu obecnego w owocu. Zatem nie tylko szczupła sylwetka, ale także nasze zdrowie zyska na jedzeniu awokado.

Zobacz też: 

Źródło: Milionkobiet.pl

Foto: Shutterstock.com

Dodał(a): Paulina Lęcznar , Wtorek 10.03.2015 (aktualizacja: 2015-03-10)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×