Owoc dnia: żurawina

Małe, czerwone owoce, cierpki smak i wiele cennych właściwości. Mowa o żurawinie!

Owoc dnia: żurawina

Owoc dnia: żurawina



Pochodzi z Ameryki Północnej, ale coraz częściej o niej mowa w Polsce. Z żurawiny są przyrządzane dżemy, soki, konfitury. Doskonale nadaje się jako dodatek do mięs, sosów.  Chyba jednak najczęściej jest kojarzona i przyjmowana w postaci różnego rodzaju herbat.

Żurawina jest znana ze swoich zdrowotnych właściwości. Zawiera w sobie m.in. błonnik, wapń, fosfor, witaminy B1, B2, C, miedź, czy jod.


Owoc dnia: żurawina

Owoc dnia: żurawina


Jej główne zastosowanie wynika z właściwości zapobiegających zapaleniom dróg moczowych, lecz to nie wszystko! Zapobiega też chorobom żołądka, owrzodzeniom,  kamieniom nerkowym, obniża poziom złego cholesterolu, zmniejsza ryzyko zawału serca, zapobiega powstawaniu próchnicy, chorób dziąseł, zmniejsza bóle menstruacyjne, reguluje przemianę materii, przy czym pomaga w procesie odchudzania. Zapobiega też niektórym nowotworom.

Dla kobiet niewątpliwie znaczący będzie fakt, iż zawarte w niej antyoksydanty skutecznie opóźniają proces starzenia się.

Spożywania żurawiny nie poleca się osobom mającym problemy z krzepliwością krwi, ponieważ może spowodować krwotok.Zawarte w niej szczawiany przyczyniają się do problemów z wchłanianiem wapnia, więc osobom z osteoporozą również nie jest polecana. Poza tymi przypadkami nie odnotowano większej ilości przeciwskazań do jej stosowania.


Stosujecie  żurawinę w swojej kuchni?




Źródło: MilionKobiet

Foto: Thinkstock



Dodał(a): Agnieszka Pulikowska , Środa 24.07.2013 (aktualizacja: 2013-07-24)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×