Pestka awokado - dlaczego warto ją jeść?

Koniec z wyrzucaniem pestki awokado do kosza!

pestka-awokado-jedzenie.jpgJeśli zawsze po wybraniu pestki z awokado wyrzucałaś ją do kosza, z myślą, że przecież do niczego Ci się ona nie przyda, czas zmienić stare, złe nawyki! Okazuje się bowiem, że z awokado jadalny jest nie tylko zielony, zielonożółty środek, bez skórki, lecz także brązowa, dość spora pestka.

Kupując awokado, zapłaciłyście też za nią, dlatego postarajcie się także ją wykorzystać do jakiś celów. My przedstawiamy 5 powodów, dla których warto z pestką awokado zawrzeć dłuższą przyjaźń, by zamiast w koszu - lądowała w Waszych żołądkach. Oczywiście, po wcześniejszym, odpowiednim przygotowaniu. 

 Zobacz także: Karambola - co to za owoc, jak go jeść?

1. JAK PRZYGOTOWAĆ PESTKĘ AWOKADO DO JEDZENIA

1. Przekrój awokado wzdłuż. Na pewno ostrze noża nadziało się na pestkę, to nic. Odłóż nóż i delikatnie obracając połówki awokado oderwij jedną od drugiej. Wbij nóż w pestkę (dość głęboko) i wyjmij ją z zielono-żółtego miąższu. 

2. Połóż pestkę awokado w ciepłym miejscu - na kaloryferze lub na słonecznym oknie i pozostaw ją na 2-3 dni w tym miejscu. 

3. Po tym czasie, włóż pestkę awokado do woreczka lub owiń ją dokładnie czystą ściereczką i rozbij ją młotkiem lub tłuczkiem do mięsa. Wrzuć zawartość woreczka/ściereczki do blendera lub moździerza i zmiksuj/ubij na drobny proszek. 

WAŻNE: Powyższe zadanie uda Wam się tylko wtedy, jeśli będziecie miały naprawdę mocny blender.

Zobacz także: 6 zastosowań skórki od banana, o których nie miałaś pojęcia

2. JAK JEŚĆ PESTKĘ AWOKADO?

Powstały proszek (w ilości ok. 1 łyżeczka dziennie) możecie dodawać jako przyprawę do zup, dodatek do koktajli, czy soków. Smak sproszkowanej pestki awokado jest lekko gorzkawy, dlatego nie każdemu może smakować. Nie należy więc przesadzać z jego ilością. Nie pozwólcie by wybijał się na pierwszy plan, chyba że bardzo Wam posmakuje. Wtedy możecie posypywać nim nawet kanapki. Jest mnóstwo możliwości! 

Zobacz także: Kilka pomysłów jak wykorzystać awokado w diecie

3. dlaczego warto JEŚĆ PESTKĘ AWOKADO?

  • wspomaga tarczycę, 
  • ma właściwości antyoksydacyjne (to istna bomba antyoksydacyjna!) - zapobiega starzeniu się skóry i mózgu, 
  • wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej (wystarczy przygotować sobie napar i pić go jak herbatę), 
  • wzmacnia układ odpornościowy, 
  • pozwala pozbyć się problemów z trawieniem, 
  • pomaga obniżyć cholesterol.

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Niedziela 06.12.2015 (aktualizacja: 2015-12-05)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×