Płaski brzuch w dwa tygodnie

Tak, to możliwe. Dzięki połączeniu lekkiej diety błonnikowej i nowoczesnego treningu z piłką fit ball w krótkim czasie wysmuklisz talię i zgubisz 2 kilogramy.

Płaski brzuch w dwa tygodnie

Chcesz, by twój brzuch był płaski i jędrny, tymczasem on bardziej przypomina nadmuchany balonik? Czas na zmiany. Podstawą kuracji będzie dieta, która nie tylko odchudza, ale także "porządkuje" metabolizm, zapobiega wzdęciom i zaparciom. Jej najważniejszym składnikiem jest błonnik. Nie dostarcza kalorii, nie ma statusu minerału ani witaminy, a mimo to jest niezbędnym składnikiem zdrowej diety. Na każde zjedzone przez ciebie 1000 kcal, musi przypadać go w diecie15 g. Pod nazwą błonnik kryje się wiele związków o różnych właściwościach i działaniu. Generalnie możemy wyróżnić dwa rodzaje błonnika: nierozpuszczalny i rozpuszczalny. Ten pierwszy (celuloza, hemiceluloza i lignina) znajduje się w produktach z pełnego ziarna, kaszach i płatkach, zaś ten drugi (pektyny, gumy, śluzy) przeważa w owocach, owsie i jęczmieniu.

Błonnik nierozpuszczalny skutecznie zapobiega zaparciom i zaleganiu resztek w jelitach, rozpuszczalny doskonale reguluje procesy trawienia i wchłaniania. Obydwie grupy łączy jedno – są niezbędne w walce z nadwagą. Błonnik nierozpuszczalny pod wpływem soków trawiennych pęcznieje, rozpycha ściany żołądka i wywołuje uczucie sytości. Natomiast rozpuszczalne odmiany błonnika w zetknięciu z wodą i sokiem pokarmowym zamieniają się w kleisty żel, który wyściela jelito i spowalnia wchłanianie glukozy. Produkty bogate w błonnik są ważnym, ale nie jedynym elementem twojego dietetycznego menu. Znajdą się w nim też dania pełne białka i węglowodanów oraz witamin. Masz zatem pewność, że nie grożą ci niedobory cennych składników. Nasza dieta jest niskokaloryczna (1000 kcal dziennie), tym razem jej uzupełnieniem będzie więc niezbyt forsowna gimnastyka, która wzmocni wszystkie partie mięśni brzucha.

Dieta błonnikowa

Dzień 1 i 8

I śniadanie: herbata, kromka chleba żytniego razowego (40 g), łyżeczka margaryny lub masła, 30 g polędwicy (1–3 plasterki), sok z warzyw lub miks owoców (np. szklanka truskawek) z siemieniem lnianym (łyżeczka).

II śniadanie: kalarepka (150 g) lub sałatka z pomidora, ogórka, cykorii i świeżych, posiekanych ziół (150 g) polana jogurtem naturalnym.

Obiad: 250 ml czystego bulionu warzywno-drobiowego, papryka nadziewana ryżem i mięsem, 2 ugotowane w mundurkach ziemniaki z koperkiem. Zmiksowane porzeczki.

Kolacja: herbata lub herbatka owocowa, kromka chleba staropolskiego (30 g), tuńczyk z grilla lub z puszki (150 g), dowolna ilość sałaty z sosem winegret, seler naciowy do schrupania.

Przekąska: 150 g jogurtu; 2–3 miniaturowe marchewki.

Dzień 2 i 9

I śniadanie: kawa z mlekiem lub herbata, owsianka ugotowana na wodzie (3–4 łyżki płatków), łyżka rodzynek, szczypta cynamonu, pół dużej grahamki, łyżeczka masła lub margaryny, plaster szynki wołowej gotowanej (30 g), pomidor, kiełki.

II śniadanie: kromka chleba chrupkiego, plaster sera białego chudego (50 g), ogórek konserwowy (150 g), herbata owocowa lub woda mineralna.

Obiad: barszcz czerwony czysty (200 g), kurczak gotowany lub pieczony (150 g), 2 ugotowane w mundurkach ziemniaki z koperkiem, marchewka z jabłkiem (150 g) posypana zmielonym siemieniem lnianym.

Kolacja: łosoś w galarecie (100 g), liście sałaty z pomidorkami koktajlowymi, startym parmezanem i sosem winegret, kromka chleba orkiszowego (30 g), herbata lub herbatka owocowa.

Przekąska: koktajl ze 100 g jagód, szklanki mleka i łyżki otrąb.

Dzień 3 i 10

I śniadanie: 3–4 łyżki musli zalane szklanką mleka, posypane łyżką siemienia lnianego, chlebek chrupki, mozzarella z pomidorem i świeżą bazylią, herbata lub kawa zbożowa.

II śniadanie: kromka chleba żytniego razowego (40 g), sałatka z kilku rzodkiewek, łyżki fasoli czerwonej (konserwowanej), szczypiorku, ogórka, jajka ugotowanego na twardo, 3 łyżek jogurtu; herbata lub woda mineralna.

Obiad: 250 ml zupy pomidorowej czystej z makaronem (gniazda), bitki wołowe w jarzynach, szklanka ugotowanej kaszy perłowej na sypko (3 łyżki suchej kaszy), mizeria (100 g) z jogurtem i koperkiem.

Kolacja: kromka chleba z ziarnem słonecznika (40 g), łyżeczka masła lub margaryny, ser biały chudy (50 g), papryka, ogórek, pomidor, kiełki, herbata lub woda mineralna.

Przekąska: pomarańcza, jogurt naturalny (150 g) z łyżką otrąb.

Dzień 4 i 11

I śniadanie: kawa z mlekiem, kromka chleba razowego żytniego (40 g), 1–3 plasterki wędliny, np. pieczony schab (30 g), kilka liści sałaty i 2–3 marynowane śliwki, sok jednodniowy z marchewki lub pomarańczy.

II śniadanie: kefir (200 g), gruszka.

Obiad: 250 ml zupy z soczewicy ze świeżą kolendrą, pulpety z ryby, 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach posypane koperkiem, surówka z kapusty kwaszonej młodej, marchewki,
cebuli (150 g).

Kolacja: herbata lub woda mineralna, chlebek chrupki, sałatka z twarogu i pomidora posypana przyprawami (200 g).

Przekąska: mały banan, 5–6 "oczek" winogron.

Dzień 5 i 12

I śniadanie: kawa z mlekiem, kromka chleba żytniego razowego (40 g), łyżeczka masła lub margaryny, 2 plastry szynki wołowej gotowanej (40 g) lub pasta jajeczno - twarożkowa, pomidor, kilka liści sałaty, szczypiorek, zioła.

II śniadanie: sałatka owocowa z kiwi, mandarynki i 2–3 śliwek suszonych, jogurt (150 g) z łyżką otrąb.
Obiad: 250 ml czystego bulionu z posiekaną natką, 100 g strogonowa, szklanka ugotowanej kaszy gryczanej (3 łyżki suchej kaszy), 150 g surówki z białej kapusty i marchewki, doprawionej olejem rzepakowym i natką.

Kolacja: herbata lub herbatka owocowa, makaron gotowany (5–6 łyżek suchego), ser biały chudy wymieszany z 1/2 opakowania jogurtu naturalnego, mus ze zmiksowanych malin lub
truskawek (szklanka).

Przekąska: kalarepka, 2–3 marchewki.

Dzień 6 i 13

I śniadanie: 3–4 łyżki musli wielozbożowego zmieszane z jogurtem naturalnym (150 g), 2–3 pokrojone morele, chlebek chrupki, plaster szynki wołowej (30 g), pomidor, sałata, 2–3 rzodkiewki, kawa, sok.

II śniadanie: herbata lub woda mineralna, kromka chleba razowego (40 g), pół opakowania tuńczyka z wody (30 g), sałata, ogórek, estragon.

Obiad: chłodnik z buraków na kefirze, pieczona cielęcina (150 g), 2 ziemniaki w mundurkach z koperkiem, brokuły z wody (200 g).

Kolacja: kromka chlebka chrupkiego, sałatka grecka (300 g), herbatka owocowa.

Przekąska: jogurt (150 g), owoce: jabłko i do wyboru: pomarańcza, kiwi albo szklanka jagód.


Dodał(a): Edyta Zlomaniec , Piątek 28.10.2011 (aktualizacja: 2011-10-28)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (5)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Gray Moka
Dużo ciekawych smaków herbaty, które urozmaicą dietę znajdziesz tutaj - http://www.graymoka.pl/herbaty. Czerwona herbata wspaniale wspomaga odchudzanie, choć na pewno nigdy nie zastąpi porządnego odżywiania i ruchu!
http://www.graymoka.pl/herbaty-czerwone
Dodano: 2016-04-18 14:45:36 Zgłoś nadużycie
olinkaa24
czytając menu tej diety zgłodniałam :D
Dodano: 2012-03-05 19:39:06 Zgłoś nadużycie
rendus
Ciekawa dieta, z całą pewnością coś z niej zaadoptuję do mojego menu.
Dodano: 2011-10-29 21:01:06 Zgłoś nadużycie
paula2509
ja tak samo
Dodano: 2011-10-29 13:58:47 Zgłoś nadużycie
Malibu89
przy moim trybie życia niestety na taka dietę sobie pozwolić nie moge;/ ale na ćwiczenia zawsze znajdzie się czas:)
Dodano: 2011-10-29 13:30:31 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×