Pokrzywa - dlaczego warto ją pić?

Napar z pokrzywy znany jest od pokoleń, jako naturalny sposób na wiele dolegliwości. Są osoby, które codziennie sięgają po kubek pokrzywy i które dzięki niej pozostają witalne i zdrowe. Co takiego dzieje się z naszym organizmem, gdy pijemy napar z pokrzywy?

pokrzywamain.jpg

Pokrzywa to ziele, które, gdy nieuważnie będziemy przechadzać się po polanie, może nas nieźle poparzyć. 

Ale to właśnie dzięki tak silnym właściwościom, po odpowiedniej obróbce i dostarczaniu sobie w formie naparu, pokrzywa potrafi zdziałać w naszym organizmie prawdziwe cuda.

Od pokoleń nazywana naturalnym antybiotykiem, pokrzywa radzi sobie z wieloma przypadłościami. 

Nie bez przyczyny, o jej cudownym działaniu wspominał już sam praojciec medycyny wszelakiej - Hipokrates, a leczenie nią zalecała też św. Hildegarda z Bingen, której dietę także dziś stosuje wiele osób.


Picie pokrzywy - właściwości

  • Oczyszcza i regeneruje organizm 

To niesłychane, jak pokrzywa potrafi oczyścić nasz organizm z chemikaliów, mocznika oraz szkodliwych pierwiastków. Pokrzywę zaleca się przy kamicy nerkowej oraz przy ogólnych problemach z układem moczowym - ma zbawienny wpływ na jego stan. 

Pokrzywa oczyszcza również i wspomaga pracę wątroby, nawet, jeśli przez dłuższy czas zanieczyszczaliśmy ją chemią, niezdrowym jedzeniem lub alkoholem. 


  • Odchudza

To bardzo dobra wiadomość dla wszystkich, którzy zmagają się z nadwagą!

Picie naparu z pokrzywy pozwala pozbyć się zbędnych kilogramów! Wszystko dzięki regulacji pracy układu trawiennego oraz stymulacji pracy trzustki, jakie powoduje napar. 


  • Usuwa nadmiar wody z organizmu

Ze względu na działanie moczopędne, pokrzywa pomaga pozbyć się nadmiaru wody powodującego obrzęki oraz cellulit wodny. Dzięki popijaniu pokrzywy czujemy się więc lżej i wyglądamy znacznie lepiej!


  • Leczy stany zapalne

Pokrzywa leczy wszelkie stany zapalne występujące w organizmie. Pomoże nawet na zapalenia układu pokarmowego, w tym, jak twierdzą naukowcy - przy zapaleniu jelit!


  • Dodaje witalności

Ze względu na zawartość witamin (np. C, B, E, K), cennych dla zdrowia składników (karoten, krzem, wapń, mangan, fosfor, kwas foliowy) oraz antyoksydantów, pokrzywa korzystnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie, zapobiega rozwijaniu się wielu chorób, nawet tych, które pojawiają się z wiekiem oraz - uwaga - nowotworów i spowalnia procesy starzenia, dzięki czemu czujemy się i wyglądamy młodziej!


Pokrzywa jest niedocenianym obecnie zielem. Częściej od niej sięgamy po zioła, na które panuje obecnie moda, jak np. czystek czy młody jęczmień. Pamiętajmy jednak, że istnieją ponadczasowe, zdrowotne hity, po które warto sięgać zawsze!  

zdjęcie: iStock  



Dodał(a): Katarzyna Rydz-Korzenecka , Środa 17.08.2016 (aktualizacja: 2016-08-17)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×