Pomelo - jak go jeść i inne ciekawostki

Kilka "smaczków" dotyczących tego bombowego owoca!

pomelo-jak-jesc.jpgJeśli zawsze wydawało Ci się, że to grejpfruty, cytryny i pomarańcze są największymi bombami witaminowymi, to pomelo jest największe z nich wszystkich. Nie tylko w sensie rozmiaru, lecz także jeśli chodzi o składniki odżywcze. 

Pomelo nie kupicie co prawda w każdym warzywniaku, ale bywa niekiedy w hipermarketach, czasami nawet w promocji. Ojczyzną pomelo jest Malezja, a do dziś uprawiany jest m.in. w Indiach, Chinach i Tajlandii. 

 Zobacz także: Co powinnaś wiedzieć, zanim sięgniesz po melona

Zobaczcie, jak wybrać najlepsze pomelo spośród kilku dostępnych w sklepie, dlaczego warto go jeść, jak się do tego jedzenia zabrać. Podopowiadamy też w towarzystwie jakich innych produktów pomelo powinno smakować najlepiej. 

1. DLACZEGO WARTO JEŚĆ pomelo?

Pomelo to taki owoc-ciekawostka, owoc-niespodzianka. Może być fajnym prezentem dla kogoś, kto lubi jeść zdrowo. Pomelo bowiem, jak to w przypadku owoców cytrusowych bywa jest bogaty w witaminę C - zawiera jej najwięcej spośród wszystkich cytrusów! Wystarczy zjeść 1/6 tego owoca i dzienne zapotrzebowanie na witaminę C mamy uzupełnione.

Poza tym pomelo jest bogaty w potas (zawiera go niemal tyle co pomidory, które uchodzą za najlepsze źródło tego składnika!). 

Pomelo do swojej diety powinny wszystkie osoby, które potrzebują skutecznej ochrony przed chorobami w okresie jesienno-zimowym - pomelo działa jak tarcza! Poza tym z owocem tym dłuższą znajomość, nie tylko zimą powinny zawrzeć Ci, którzy mają problemy z sercem, ciśnieniem, cierpią na refluks, zgagę, mają cukrycę lub chcą trochę schudnąć. 

Zobacz także:Dieta ananasowa - wszystko, co powinnaś o niej wiedzieć

2. JAK WYBRAĆ NAJLEPSZe pomelo?

Pomelo występuje w trzech kolorach: żółtym, zielonym i czerwonym. Przy wyborze najlepiej kierować się wagą owocu. Lepiej wybierać te, które wyglądają na ciężkie i takie są - dzięki temu uda wam się wybrać owoc, który nie będzie wysuszony w środku. Skórka powinna być gładka i bez żadnych znamion. 

3. JAK JEŚĆ pomelo?

Pomelo może poleżeć w lodówce nawet 4 miesiące, ale lepiej go zjeść wcześniej. Pomelo nadaje się do zjedzenia po obraniu go ze skórki, co najlepiej zrobić w następujący sposób: połóż pomelo na desce, zrób dwa głębokie nacięcia nożem na skórce, krzyżujące się w literę x i ściągnij skórkę, zaczynając od nasady owocu. Należy też usunąć wszelkie błony i inne skórki znajdujące się w środku. Tylko obrany miąższ nadaje się do spożycia. 

Pomelo może być dobrą przekąską, tak naprawdę nie potrzebuje towarzystwa. Może też występować w sałatkach, czy surówkach. Z pomelo można też zrobić sok czy dżem, ale najlepiej chyba smakuje na surowo i taką wersję polecamy.  

Zobacz także: Najlepsze pomysły na niskokaloryczne przekąski

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Piątek 06.11.2015 (aktualizacja: 2015-11-06)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Anonim
uwielbiam
Dodano: 2015-11-09 11:14:37 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×